Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hlavný český hygienik má novú chrípku

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

PRAHA- Hlavného českého hygienika kritizuje prezident Václav Klaus. Michael Vít má s najväčšou pravdepodobnosťou novú chrípku a lieči sa doma. Zaočkovať sa dal iba proti sezónnej chrípke. Informoval o tom server Novinky.cz.

"Ja tú chrípku nedémonizujem. Pánovi hlavnému hygienikom želám, aby sa čo najrýchlejšie uzdravil. Iba ma prekvapuje, že keď on nám tam vnucuje to povinné očkovanie, že sa sám už dávno na tú novú chrípku neočkoval," povedal Klaus počas návštevy Dánska.

Samotný prezident odmietol očkovanie, ktoré by mal podstúpiť spolu s členmi bezpečnostnej rady štátu. Ešte predtým ako aj hygienika zapísali na zoznam povinne očkovaných, ochorel. Proti sezónnej chrípke sa Vít očkuje každý rok. U chorého sa robí test na novú chrípku len v prípade, že ho postihnú vážne komplikácie.

"Mám svalové ťažkosti, bolí ma hlava, jednoducho všetky príznaky chrípky. A pretože 95 percent populácie má tento rok novú chrípku, som absolútne presvedčený, že som ju dostal aj ja," povedal Vít serveru Mladej Fronty Dnes.

Vláda v pondelok rozhodla, že práve Vít má sledovať vývoj novej chrípky a informovať kabinet o jej prípadnom vzostupe. Má tiež rozhodovať o tom, kedy bude potrebné povinne očkovať proti tejto chorobe ľudí dôležitých pre chod štátu. Ešte v piatok bol Vít na zasadnutí bezpečnostnej rady štátu, ktorá sa zišla kvôli sporu o povinnom očkovaní vojakov, ktoré kritizoval aj prezident a vrchný veliteľ ozbrojených síl Václav Klaus.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu