Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Biskupi kritizovali umelé oplodnenie, podporujú adopciu

Konferencie biskupov Slovenska
Konferencie biskupov Slovenska

BRATISLAVA - Katolícki biskupi kritizovali v liste veriacim umelé oplodnenie a neplodné manželské páry povzbudili k adopcii dieťaťa. Pastiersky list, ktorý dnes zaslala Konferencia biskupov Slovenska, budú čítať v kostoloch v sobotu na slávnosť Nanebovzatia Panny Márie.

Vatikán sa už tradične stavia za prirodzené počatie a sexuálnu zdržanlivosť dvojíc pred vstupom do manželstva. Odmieta tiež umelé potraty, antikoncepciu a eutanáziu. Ku katolíckej cirkvi sa na Slovensku hlási zhruba 70 percent obyvateľov.

"Človek má právo, aby bol počatý v láske muža a ženy v manželstve a nie nedôstojne v skúmavke. Preto umelé oplodnenie je morálne neprípustné. Takéto počatie mimo lona ženy dáva možnosť biologickej alebo genetickej manipulácie s ľudskými embryami," píše sa v pastierskom liste.

Biskupi upozornili na to, že nie všetky embryá po umelom oplodnení sa prenesú do tela ženy, niektoré sa zničia. Cirkev už aj tieto zárodky považuje za ľudské. "Ako takým patrí dôstojnosť, ktorá patrí ľudskej osobe a má právo na život od prvého okamihu svojej existencie," argumentovali biskupi.

Na Slovensku pôsobí niekoľko centier asistovanej reprodukcie. Denník Pravda tento týždeň napísal, že vlani sa na Slovensku narodilo po umelom oplodnení 654 detí, čo je len nepatrný podiel z celkového počtu novorodencov. V EÚ bol podľa denníka tento podiel desať percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu