Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zomrela Lesley Brownová, matka prvého dieťaťa zo skúmavky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LONDÝN - Zomrela žena, ktorá v roku 1978 priviedla na svet prvé dieťa na svete počaté "v skúmavke", Lesley Brownová. Mala 64 rokov. Zomrela v Bristole 6. júna, dnes ju tam rodina pochovala, informovala BBC.

Zanechala po sebe dcéry Louise a Natalie, obe sa narodili po umelom oplodnení mimo tela matky, nevlastnú dcéru Sharon a päť vnúčat. Jej manžel zomrel pred piatimi rokmi.

S manželom sa pokúšala prísť do druhého stavu deväť rokov, kým ako prvá žena na svete porodila dcéru Louise počatú "in vitro". Lekári Patrick Steptoe a Robert Edwards, ktorí jej pomohli pri oplodnení, si zriadili dva roky po narodení Louise Brownovej kliniku v Cambridgi, ktorá sa odvtedy stala čelným pracoviskom pre oplodnenie "v skúmavke".

Zosnulá v roku 2008 povedala, že si tak zúfalo želala mať vlastné dieťa, že bola ochotná podstúpiť čokoľvek, len aby ho porodila. "Som taká vďačná, že som mama, pretože bez mimotelového oplodnenia by som ňou nebola a nemala by som svoje vnúčatá."

Oplodnené vajíčka zaviedli lekári do maternice viacerým ženám, Lesley Brownová však bola prvá, ktorá plod vynosila a šťastne porodila. BBC citovala jedného z uvedenej dvojice lekárov, ktorý na oslave 30. narodenín dieťaťa "zo skúmavky" Louise Brownovej spomínal, ako sa jej mama počas ťarchavosti skrývala pred médiami.

"Obávali sme sa, že potratí, pretože ju tlač naháňala po celom Bristole, kde žila. A tak ju Steptoe tajne odviezol svojím autom do domu svojej matky v Lincolne. Noviny nevedeli, kde je..."

Lesley Brownová spomínala, že keď už ležala v nemocnici, reportéri sa pokúšali dostať do jej izby pod rozličnými zámienkami, počnúc údajnou bombou v nemocnici až po prezlečenie za upratovačku.

Keď porodila Louise, písali o nej na titulných stránkach noviny celého sveta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu