Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Biskupi varujú: Kultúra smrti je na vzostupe, prejavme nesúhlas

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Kultúra smrti je podľa katolíckych biskupov na vzostupe a preto veriaci majú účasťou na septembrovom Pochode za život dať najavo svoj nesúhlas s tým, čo protirečí životu.

Ako napísali biskupi v pastierskom liste, ktorí sa bude v nedeľu čítať pri všetkých omšiach na celom Slovensku, dnes je viac prezentovaná smrť ako život, a to mnohorakými postojmi tých, ktorí tvoria zákony a majú vplyv na verejnú mienku i na spoločenskú atmosféru.

„Všetci vnímame, že názor niektorých dnešných ľudí na život nie je v súlade s našou túžbou po šťastnom živote, ani s Božím zákonom. Svojou aktívnou účasťou na tomto spoločnom podujatí každý z nás dostáva príležitosť – vyjadriť osobný postoj k chápaniu hodnoty života,“ zdôraznili biskupi, podľa ktorých platia slová írskeho filozofa Edmunda Burka: „Nato, aby zlo zvíťazilo, stačí málo: aby dobrí ľudia nerobili nič.“ Preto podľa biskupov by bolo zlé, keby sme nerobili nič v takej zásadnej otázke, akou je hodnota života.

Podľa biskupov treba zobudiť aktivitu, kým je čas. „Môže sa totiž stať, že popri nenarodených deťoch budú ohrození aj starí a chorí, respektíve inak nepohodlní ľudia. Tento náš vzdor voči kultúre smrti je opodstatnený, keďže v niektorých krajinách zavedené zákony o eutanázii, interrupcii alebo rozličné pokusy genetických manipulácií nenaznačujú nič dobré,“ zdôraznili biskupi v liste.

Podľa nich je potrebné uvedomiť si, že život je dar, ktorý si nik z nás nedal sám. Práve preto ho treba rešpektovať v zmysle zákona života, ktorý pochádza od Boha. „Ak si človek prisvojí právo nakladať s tým, čo nemá od seba tak, akoby bol on darcom života, sám sa zničí a posunie ľudstvo k sebazničeniu,“ konštatovali. 

Aj keď sa dnešný človek stavia k ustanoveniam Cirkvi často negatívne, kresťania musia obhajovať právo na život, lebo len Cirkev ostáva stabilnou ochrankyňou hodnoty života. „Preto vás, ktorí veríte v hodnotu života, pozývame na Pochod za život, aby sa naším spoločným pričinením mohlo zmeniť zmýšľanie postmoderného človeka, ktorý sa dáva klamať masívnym útokom na ľudské vedomie prostredníctvom poloprávd a tendenčných informácií. Život je totiž nielen hodnota prirodzená, ale má aj svoj rozmer nadprirodzený. A práve diabol – ktorý chce ublížiť ľudskému životu v prirodzenej rovine – má úmysel zničiť ho aj pre večnosť,“ vyhlásili biskupi. 

V prezentovaní smrti cez rozličné filmové scenáre plné násilia, zabíjania, katastrofických vízií o zániku života, ale aj cez zákony namierené proti životu, je podľa biskupov potrebné vidieť aj kus mentality pekla. „Peklo je totiž večným zomieraním a nešťastím pre tých, čo zabúdajú, že sme stvorení pre večný život,“ píšu biskupi. 

Za záludnú označili snahu tých, ktorí chcú nasilu vnútiť zákony smrti. „Skutočne je to veľký boj o život, a môžeme ho vyhrať len tak, keď sa všetci zjednotíme v zameraní sa na cieľ, ku ktorému sa vyberieme spoločným pochodom,“ zdôraznili. Biskupi upozorňujú, že tento boj nevybojujú jednotlivci a ani samotní kňazi či biskupi, ale je potrebné kráčať spoločne so všetkými, ktorým ešte záleží na tom, aby život zvíťazil nad smrťou.

„Môžeme, pravda, tento pochod i odmietnuť, čím sa však zaradíme medzi ľahostajných, ktorým nezáleží na tom, čo môže už zanedlho narušiť ich vlastný pokojný spánok. Dnešný kresťan si musí byť vedomý vlastnej zodpovednosti za súčasné dianie, ktoré bude mať istotne vplyv na život budúcich generácií,“ zdôraznili biskupi. 

Podľa biskupov bolo už dosť Pilátov, ktorí si pokrytecky umývali ruky a nechali trpieť a zomierať nevinných. „Treba ich odhaliť a správne pomenovať, lebo oni nie sú dobrodincami ľudstva, ani žiadnymi odborníkmi na riešenie otázok života. Treba sa vrátiť k Ježišovi, k Bohu, od ktorého pochádza všetko stvorené na nebi a na zemi, viditeľné i neviditeľné a práve u neho hľadať odpovede na správne riešenie životných otázok,“ uviedli biskupi. 

Na celonárodný pochod za život, ktorý bude v Košiciach, by malo prísť podľa organizátorov niekoľko desiatok tisíc účastníkov. Má ísť o najväčší pochod za život na Slovensku. Pochod bude v nedeľu 22. septembra. Už deň predtým budú v meste workshopy na rôzne témy a večer spoločný program v športovej hale.

Na druhý deň budú sv. omše a bohoslužby v jednotlivých košických chrámoch, následne moderovaný kultúrny program na Hlavnej ulici a popoludní pochod za život cez mesto. Košice si organizátori vybrali za miesto pochodu, pretože v súčasnosti sú európskym hlavným mestom kultúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu