Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Handlová zorganizuje rozlúčku s obeťami nešťastia

Spomienka na obete banského nešťastia
Spomienka na obete banského nešťastia

BRATISLAVA - Handlová zorganizuje spoločnú rozlúčku s obeťami pondelkového banského nešťastia na Námestí baníkov v meste. Pamiatku 20 baníkov a záchranárov, ktorí zomreli po výbuchu v podzemí, si tak budú môcť uctiť ich rodiny, priatelia či kolegovia. Termín podujatia však zatiaľ nebol stanovený.

ČTK o tom dnes informovala hovorkyňa Handlovej Jana Paulínyová. "Vedenie mesta sa aj na základe podnetov od pozostalých rozhodlo zorganizovať spoločnú rozlúčku, presný dátum zatiaľ nebol určený," povedala Paulínyová. Samotné pohreby obetí jednej z najväčších tragédií v novodobej histórii Slovenska budú podľa nej na prianie rodinných príslušníkov obetí prebiehať individuálne. "Mnohé bude zrejme záležať od toho, kedy sa podarí ukončiť nevyhnutné vyšetrovacie úkony," dodala hovorkyňa.

Záchranárom sa už z podzemia podarilo vytiahnuť pozostatky všetkých obetí. Podrobia ich súdnej pitve a totožnosť určia testy DNA. Spoluúčasť s pozostalými vyjadrili stovky Handlovčanov na utorkovej pietnej spomienke pri pamätníku venovanému baníckej profesii zapálením sviečok a kahancov.

Obetiam banského nešťastia bude venovaná aj nedeľná zádušná omša v handlovskom katolíckom kostole sv. Kataríny, ktorú bude slúžiť banskobystrický biskup Rudolf Baláž. Do kondolenčných listín sa doteraz podpísali stovky ľudí; sústrasť pozostalým pred časom vyjadrili najvyšší politickí predstavitelia krajiny, zahraniční štátnici, zástupcovia politických strán, miest i obcí. Na internetovej stránke Handlovej stále pribúdajú kondolencie od občanov z celého Slovenska. Rodiny obetí už dostali aj prvú finančnú pomoc, a to 500 eur (15.063 Sk) od mesta Handlová.

"Peniaze boli vyplatené všetkým rodinám obetí," tvrdila Paulínyová. Odškodnenie prisľúbil aj predseda vlády Robert Fico (Smer-SD), ministerstvo práce plánuje pozostalým vyplatiť 800 eur (24.101 Sk). Informácie o sociálnych dávkach a ďalších príspevkoch získajú pozostalí v centre pomoci v Handlovej. Slováci môžu pozostalým pomôcť aj zaslaním finančného príspevku na niektorý z troch účtov; jeden zriadilo mesto Handlová, ďalší otvorilo ešte v roku 2006 po závale v Novákoch Občianske združenie na pomoc sirotám a vdovám, prispieť možno aj na účet komerčnej televízie.

Na účet mesta sa podľa Paulínyovej podarilo do dnešného rána vyzbierať 1100 eur (33.139 Sk), ďalších 20.000 eur (602.520 Sk) prisľúbila Bratislava a 2500 eur (75.315 Sk) Liptovský Mikuláš. "Peniaze rozdelíme medzi deti obetí banskej tragédie," spresnila Paulínyová. Poznamenala, že účet bude otvorený dovtedy, kým sa neuskutoční rozlúčka s poslednou obeťou explózie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu