Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

NKÚ by mal kontrolovať aj dcéry STV, tvrdí Bobocký

Člen Rady STV Bohumír Bobocký
Člen Rady STV Bohumír Bobocký (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Najvyšší kontrolný úrad by nemal kontrolovať len činnosť a hospodárenie Slovenskej televízie, ale aj jej dcérske spoločnosti.

Povedal to bývalý predseda, v súčasnosti člen Rady STV Bohumír Bobocký, ktorý na dnešnom Výbore Národnej rady SR pre kultúru a médiá zastupoval jej nového šéfa Martina Kákoša. Bobocký kritizoval rozporné tvrdenia televízie vo výdavkoch.

Parlamentný výbor pre kultúru a médiá dnes schválil uznesenie, podľa ktorého má hospodárenie televízie za rok 2008 preveriť NKÚ. Návrh inicioval predseda výboru Pavel Abrhan (KDH), podporili ho ďalší šiesti poslanci, dvaja sa pri hlasovaní zdržali. Podať ho predsedovi NKÚ chce budúci týždeň. K prešetreniu televízie poslanci vyzvali po minuloročnom poslaneckom prieskume, na ktorom sa zaujímali najmä o hospodárnosť míňania verejných peňazí v televízii.

Výsledky poslaneckého prieskumu i jeho záver berie televízia na vedomie, informovala jej hovorkyňa Želmíra Habánová. Kontrolu NKÚ pripustilo vedenie televízie ešte vlani počas prvej návštevy poslancov. Pri jej vykonávaní podľa Habánovej vyjde televízia členom NKÚ maximálne v ústrety. Verí, že "po tejto previerke sa už čoskoro bude môcť opäť naplno venovať stabilizovaniu televízie a realizácii pripravených projektov," napísala v stanovisku Habánová. Poslanci parlamentu boli na prieskume v STV vlani dvakrát - 11. novembra a 11. decembra. Na druhú časť prieskumu v STV však neprišiel žiadny zástupca Dozornej komisie STV. Viacerí členovia výboru na to upozornili aj počas dnešného rokovania.

Vedenie STV v reakcii na tvrdenia o nehospodárnom míňaní verejných prostriedkov iniciovalo ešte vlani v televízii forénzny audit. Jeho výsledky zatiaľ nie sú známe, televízia by o nich mala informovať ešte tento mesiac. STV funguje v rozpočtovom provizóriu vo výške 75 percent z minuloročných výdavkov. Momentálne zastavila prijímanie zamestnancov do pracovného pomeru. Rada STV na poslednom zasadnutí 21. januára nepodporila ani jeden z dvoch variantov rozpočtu na rok 2009, ktoré predložil riaditeľ televízie Štefan Nižňanský. Rade predložil Nižňanský dotačný a krízový návrh, žiada ho však dopracovať do 11. februára. Najbližšie zasadnutie Rady STV bude 18. februára.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu