Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ak STV nedostane neprisľúbenú dotáciu, bude prepúšťať

BRATISLAVA - Ak Slovenská televízia tento rok nedostane zatiaľ neprisľúbenú štátnu dotáciu 19,9 milióna eur (600 miliónov Sk), prepustí stovky zamestnancov, obmedzí vysielanie a zastaví svoj športový kanál. Novinárom to dnes povedal riaditeľ televízie Štefan Nižňanský, ktorý predstavil dva návrhy rozpočtov na tento rok.

O tom, či sa televízia bude spoliehať na štátnu pomoc, rozhodne Rada STV pri schvaľovaní rozpočtu. "Aj predchádzajúce manažmenty dostávali dotácie," tvrdil dnes Nižňanský. O mimoriadnu dotáciu 163,5 milióna korún (5,4 milióna eur) na vykrytie dlhov a záchranu pred platobnou neschopnosťou žiadal aj vlani, vláda však peniaze nevyčlenila.

Ak verejnoprávnej televízii ani tento rok štát nepomôže, bude musieť radikálne šetriť. "Odrazilo by sa to v prepustení 250 až 300 ľudí, zastavila by sa STV 3 a digitalizácia, museli by sme zastaviť výrobu a ísť na reprízovú politiku," tvrdil riaditeľ. Hromadné prepúšťanie bolo v STV naposledy v roku 2003, o miesto prišla tisícka jej zamestnancov.

Viacerých neskôr prijali naspäť na základe vyhratých súdov. U ďalších sa zase ukázalo, že ich televízia potrebovala. Riaditeľ STV dnes tiež tvrdil, že televízia neskončila v platobnej neschopnosti. Ku koncu roka jej zostalo na účtoch 2,035 milióna eur (61,3 milióna Sk), pričom za celý rok minula 89 miliónov eur (2,681 miliardy korún).

Za rok 2008 však televízia vytvorila stratu 4,869 milióna eur (146,68 milióna Sk). Tento rok verejnoprávna televízia začala fungovať v rozpočtovom provizóriu, keďže predložený návrh rada, jej kontrolný orgán, neodobrila. Jedným z dôvodov bolo aj zarátanie dotácie, s ktorou neráta ani štátny rozpočet.

Manažment televízie však tvrdí, že spomínanú dotáciu bude potrebovať, lebo jej tieto peniaze chýbajú na základe prijatých zákonov. Dve tretiny z požadovaných 19,9 milióna eur vraj televízii chýbajú preto, že štát v zákone o koncesionárskych poplatkoch od platenia oslobodil ťažko zdravotne postihnutých ľudí. Zvyšnú tretinu žiada, pretože jej nový zákon o audiovizuálnom fonde znížil príjmy z reklamy o pol percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu