Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Názory Clintonovej na hlavné zahraničnopolitické témy

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová (Zdroj: SITA)

CHICAGO/PRAHA - Názory budúcej ministerky zahraničných vecí USA Hillary Clintonovej na vybrané zahraničnopolitické témy:

IRAK

Presadzuje stiahnutie amerických jednotiek z Iraku a ďalšie zotrvávanie v krajine považuje za "nezodpovedné". K stanoveniu konkrétneho časového rámca sa však vyjadruje zdržanlivejšie ako Barack Obama. Budúci americký prezident sľúbil, že vojakov z Iraku odvolá do polovice roku 2010, teda o rok a pol skôr, ako to stanovuje americko-iracká dohoda. "Myslím, že je čas začať riadny proces sťahovania našich jednotiek, začať prestavbu armády a zamerať sa na problémy, akými sú Afghanistán, globálne teroristické skupiny a ďalšie," uviedla Clintonová tento rok v apríli. Mnohí demokratickí voliči jej však nemôžu zabudnúť, že za vojnu spočiatku hlasovala.

PAKISTAN A AL-KÁJDA

V priebehu predvolebnej kampane sa ako členka branného výboru Senátu vyslovila za väčšie angažovanie sa Spojených štátov v Afganistane, za zvýšenie počtu vojakov v krajine, navrhuje zriadenie funkcie amerického vyslanca, ktorý bude pomáhať a koordinovať spoluprácu USA s Pakistanom a Afganistanom v boji proti radikálom z hnutia Taliban a siete Al-Kájda.

IRÁN, BLÍZKY VÝCHOD

V priebehu prezidentských primárok označila návrh Obamu rokovať s vedením krajín akými sú Sýria, Irán alebo Severná Kórea za prejav jeho „naivity“ v zahraničnej politike. „Chcem, aby Iránci vedeli, že ak budem prezidentkou, tak na Irán zaútočím,“ odpovedala v máji na otázku televízie ABC, ako by reagovala na prípadný jadrový útok iránu na Izrael. Dodala, že USA by v takom prípade mali "vymazať Irán z mapy".

Na druhú stranu by sa podľa Clintonovej Sýria a Irán mali zapájať do rozhovorovo budúcnosti Iraku. Presadzuje mier medzi Izraelom a Palestínou, podľa niektorých jej kritikov ale niekedy „nadržiava“ židovskému štátu.

RUSKO A AMERICKÉ ZÁKLADNE V EURÓPE

Koncom minulého roku kritizovala plán vybudovania základní americkej protiraketovej obrany v Európe ako príliš nákladnú záležitosť, zatiaľ čo chýbajú peniaze na modernizáciu zbraní a techniky, ktoré potrebujú americkí vojaci v Iraku a Afganistane. Rovnako tvrdila, že protiraketový štít, ktorý ostro kritizuje Rusko, je nielen drahý, ale zatiaľ sa nepreukázali ani jeho technické kvality. V poslednom období sa k základniam príliš nevyjadruje, podľa niektorých komentátorov sa ale predpokladá, že bude skôr za ich budovanie. Napríklad už len preto, že pri začiatkoch budovania protiraketového štítu USA kedysi stál jej manžel, bývalý prezident Bill Clinton.

ČÍNA

Vzťahy USA s Čínou považuje podľa agentúry Reuters za "najdôležitejšie bilaterálne vzťahy vo svete v tomto storočí ". Podľa Clintonovej sú dobré vzťahy s Čínou dôležitým krokom k postupnému jadrovému odzbrojovaniu KĽDR. V apríli ale vyzvala s ohľadom na násilnosti v Tibete prezidenta George Busha na bojkot otváracieho ceremoniálu letnej olympiády v Pekingu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu