Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína vyzýva predsedníčku českej Snemovne, aby zrušila plánovanú cestu na Taiwan

(Zdroj: TASR/Martin Baumann)

PEKING - Čína dnes označila plánovanú návštevu predsedníčky Poslaneckej snemovne Markéty Pekarovej Adamovej na Taiwane za nesprávne rozhodnutie a vyzvala na jej zrušenie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na čínske ministerstvo zahraničia.

Čína vo štvrtok označila plánovanú cestu za chybné rozhodnutie

Čína vo štvrtok označila plánovanú cestu predsedníčky Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Markéty Pekarovej Adamovej na Taiwan za chybné rozhodnutie a vyzvala na jej zrušenie, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Čína je rezolútne proti tomu, aby sa štáty, s ktorými má diplomatické styky, oficiálne kontaktovali s Taiwanom. Vyzývame príslušné strany, aby toto svoje nesprávne rozhodnutie zrušili," povedala na pravidelnom tlačovom brífingu hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning, ktorú citovala agentúra Reuters.

Pekarová Adamová o detailoch svojej plánovanej marcovej cesty na Taiwan hovorila v stredu prostredníctvom videohovoru s tamojším ministrom zahraničných vecí Wu Čao-siem. Sprevádzať by ju mala početná podnikateľská delegácia a tiež zástupcovia vedecko-výskumných a vzdelávacích inštitúcií.

Čína odsúdila aj telefonát novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla

Čína tento týždeň odsúdila aj telefonát novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla s taiwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Pavel povedal Cchaj, že by sa s ňou rád stretol aj osobne. Telefonát podľa hovorkyne čínskeho rezortu diplomacie prekročil "červenú čiaru" Číny. Osobne prišiel na české ministerstvo zahraničných vecí vyjadriť ostrý protest aj čínsky veľvyslanec Feng Piao. 

Taiwan má od roku 1949 svoju vlastnú nezávislú vládu, Čína ho však naďalej považuje za súčasť svojho územia. Nezávislosť Taiwanu uznáva vo svete iba niekoľko prevažne malých štátov, predovšetkým v Strednej Amerike a Oceánii. 

Viac o téme: Návšteva ChybaČínaTaiwan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu