Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Delegácia švajčiarskeho parlamentu sa zaviazala k užšej spolupráci s Taiwanom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TCHAJ-PEJ - Švajčiarska parlamentná delegácia sa v pondelok počas návštevy taiwanskej metropoly Tchaj-pej zaviazala k prehĺbeniu spolupráce s Taiwanom a uviedla, že autoritarizmus a vojna nesmú zvíťaziť. Informovala agentúra DPA.

Delegácia švajčiarskych poslancov vedená Fabianom Molinom (Sociálnodemokratická strana) a Nicolasom Walderom (Zelení) pricestovala v čase zvýšeného napätia v Taiwanskom prielive. V pondelok absolvovali stretnutie s taiwanskom prezidentkou Cchaj Jing-wen, počas ktorého Molina vyzval všetkých svetových lídrov, aby posilnili dialóg s cieľom spolupráce pri presadzovaní svetového mieru, demokracie a multilateralizmu. "Autoritarizmus a vojna nesmú zvíťaziť. Je absolútne nevyhnutné, aby boli existujúce rozdiely a napätie medzi Taiwanom a Čínskou ľudovou republikou vyriešené mierovou cestou a prostredníctvom dialógu," uviedol Molina.

Delegácia švajčiarskych poslancov sa stretne aj s ďalšími predstaviteľmi 

Zdôraznil, že Švajčiarsko i Taiwan si vážia zásady právneho štátu a ľudské práva. Walder taiwanskej prezidentke povedal, že Švajčiarsko sa bude aj naďalej zameriavať na posilnenie vzťahov s Taiwanom, napríklad vytvorením dohody o hospodárskej spolupráci. Bude sa tiež snažiť v rámci medzinárodného spoločenstva využiť svoj vplyv na podporu začlenenia Taiwanu do medzinárodných organizácií, napríklad do Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). "Keďže Taiwan stojí v prvej línii obrany demokracie, rozhodne budeme udržiavať regionálny mier a stabilitu," povedala Cchaj švajčiarskej parlamentnej delegácii.

Zároveň vyzvala demokratických partnerov, aby "pokračovali v prehlbovaní partnerstva a spolupráce na ochrane nášho spôsobu života". Delegácia švajčiarskych poslancov sa počas šesťdennej návštevy Taiwanu stretne aj s ďalšími predstaviteľmi vrátane ministra zahraničných vecí Josepha Wu Čao-sie, píše DPA. Taiwan má od roku 1949 nezávislú vládu, Čína ho však stále považuje za súčasť svojho územia. Komunistická vláda v Pekingu vlani pohrozila, že nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylúčila ani vojenský zásah na ostrove. Situácia v Taiwanskom prielive je v súčasnosti napätá, pričom čínske lietadlá prakticky denne prenikajú do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany (ADIZ).

Viac o téme: SpoluprácaŠvajčiarskoTaiwanParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu