Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Danko prišiel pre prehratú stávku o vlasy: Nový imidž pre Orbánov kontroverzný šál!

Andrej Danko má nový imidž. Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko má nový imidž. (Zdroj: Facebook/Andrej Danko, Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Keď sa maďarský premiér Viktor Orbán objavil na futbalovom štadióne so šálom s vyobrazenou mapou Veľkého Uhorska, vyvolalo to silné vášne. Chystali sa naňho aj premiéri V4, ktorí rokovali vo štvrtok v Košiciach. Situáciu sa snažil upokojiť slovenský predseda vlády Eduard Heger, ktorý mu hneď v úvode ponúkol iný šál - so slovenským znakom a nápisom Slovakia. Na to hneď zareagoval predseda SNS Andrej Danko.

archívne video Premiér Heger daroval Orbánovi šál s nápisom Slovakia

Heger po medzinárodnom škandále navrhol Orbánovi, aby sa odfotili s novým šálom, ktorý mu aj daroval (Zdroj: Instagram.com/eduardheger)

Po tom, ako Heger daroval Orbánovi nový šál, sa na sociálnej sieti šéfa národniarov objavila jeho fotka s novým imidžom. Objasnil, prečo sa rozhodol pre takúto radikálnu zmenu.

"Novinárom som včera povedal, že keby som bol vo funkcii, dal by som Viktorovi Orbánovi na protest šál so Slovenskom. Naša podpredsedníčka Dagmar Kramplová sa usmiala a povedala: “Andrej, stav sa, že to Heger urobí v Košiciach.” Tak som sa stavil a prišiel som o vlasy. Heger to presne v Košiciach urobil na stretnutí štátov V4. Odteraz už budem zvažovať, čo poviem. Nemienim sa strihať každý mesiac," okomentoval to Danko. 

Danko prišiel pre prehratú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Andrej Danko)

Medzinárodný škandál zmiernilo Hegerovo gesto

To, čo sa odohralo počas posledného týždňa na účte maďarského premiéra Viktora Orbána sa nedá nazvať inak, ako medzinárodný škandál, po ktorom sa začali ozývať viaceré dotknuté krajiny. Vyzeralo to tak, že na štvrtkovom samite V4 v Košiciach, kde sa stretli premiéri štyroch európskych krajín, Slovenska, Maďarska, Česka a Poľska,  bude preto napätá atmosféra. 

A bol to práve premiér Heger, ktorý zvolil zmierlivý tón a Orbánovi hneď ponúkol, aby sa zvečnili s tým "správnym šálom", ktorý mu Heger daroval ako darček.

Fotografiou sa pochválil aj samotný Orbán s popiskom: "Dvaja maďarsko-slovenskí dobrí priatelia. Samit V4 začína v Košiciach," oznámil Orbán.

 

Magyar-szlovák két jó barát! 🇭🇺🇸🇰 Indul a V4-csúcs Kassán.

Posted by Orbán Viktor on Thursday, November 24, 2022

Gesto premiéra ocenil aj štátny tajomník rezortu diplomacie Andrej Stančík.

 

✅✅✅ Perfektné 🙂

Posted by Andrej Stančík on Thursday, November 24, 2022

Pridal sa aj poslanec Juraj Šeliga zo Za ľudí.

 

Skvelá a diplomatická odpoveď 🇸🇰

Posted by Juraj Šeliga on Thursday, November 24, 2022

Heger pochvaly za toto gesto získava dokonca aj z mimoparlamentných radov. Najnovšie ho pozitívne za toto ohodnotil aj predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka s tým, že vláde je pri komunikácii zahraničnej politiky máločo vytknúť.

 

Keď je za čo, treba vládu pochváliť - dnes premiéra Eduarda Hegera za správne aj vtipné gesto v reakcii na iredentizmus...

Posted by Michal Šimečka • Progresívne Slovensko on Thursday, November 24, 2022

O šále chce hovoriť aj český premiér Fiala

Fiala avizoval, že na samite sa bude hovoriť aj o šále s mapou veľkého Uhorska, s ktorým pózoval maďarský premiér, čo spôsobilo medzinárodný rozruch.

Danko prišiel pre prehratú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

"Veľmi rád ťa zase vidím, Eduard," napísal v statuse na začiatok samitu český premiér Fiala.

 

Moc rád tě zase vidím, Eduarde. 🇨🇿🇸🇰

Posted by Petr Fiala on Thursday, November 24, 2022

Rokovanie premiérov vo formáte V4 sa koná po viac než pol roku. Na nerušený priebeh stretnutia dohliada aj polícia. "V tejto súvislosti polícia upozorňuje účastníkov cestnej premávky na dopravné obmedzenia, s ktorými je potrebné počítať na území mesta Košice a jeho blízkeho okolia," uviedla košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Danko prišiel pre prehratú
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – František Iván)

Morawiecki v súvislosti s košickým stretnutím uviedol, že Poľsko spolu s Českom a Slovenskom na ňom požiada Maďarsko, aby urýchlene ratifikovalo vstup Fínska a Švédska do NATO.

Viac o téme: ŠálSNSAndrej DankoViktor OrbánEduard HegerVeľké Uhorsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu