Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

AKTUÁLNE Monika Jankovská sa pred súdom zosypala: Plač a triaška! Pojednávanie odročili

Monika Jankovská sa pred súdom zosypala Zobraziť galériu (4)
Monika Jankovská sa pred súdom zosypala (Zdroj: TASR)

TRNAVA - Okresný súd v Trnave odročil proces v kauze Fatima, kde čelí obžalobe aj bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská na 7. septembra. Dôvodom je nedodržanie lehoty na prípravu. Jankovská sa pri príchode na súdne pojednávanie zosypala.

Bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská sa vôbec prvýkrát postavila pred súd. Ide o kauzu Fatima, v ktorej je obžalovaná spolu s bývalým vysokým policajným funkcionárom Robertom Krajmerom a jej svatom Petrom Vaskom. 

AKTUÁLNE Monika Jankovská sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)
AKTUÁLNE Monika Jankovská sa
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Jankovská na pojednávanie v Trnave prišla v sprievode svojho advokáta Petra Erdösa. Potom, ako zbadala kamery, začala sa nekontrolovateľne triasť a plakať. Do budovy súdu jej musel pomáhať obhajca. Jankovskej prišlo nevoľno aj na začiatku procesu a odišla z pojednávacej miestnosti. Súd napokon aj tak odročili. Dôvodom bolo, že Jankovská si vraj nepreberala poštu a nebola jej doručená obžaloba, čím nebola včas splnené zákonné podmienky. Súd odročili na 7. septembra, 13. októbra a 6. decembra.

Prokurátor Ondrej Repa: Podľa môjho názoru už boli všetci svedkovia vypočutí (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Kauza Fatima

Kauza trenčianskeho baru Fatima sa tiahne už dhých 19 rokov. V prípade figuruje bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Práve ona sa mala ešte ako trenčianska sudkyňa v roku 2001 pričiniť o to, že sa Janíčkov bar dostal do rúk čongrádyovcov. Podnikateľ tvdil, že Jankovská za to zobrala úplatok tri milióny slovenských korún. 

Obhajca obžalovanej Moniky Jankovskej Peter Erdös: Moja klientka nie je spôsobilá pojednávania (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)
Karma je na to, aby sa dosiahla spravodlivosť, tvrdí Ondrej Janíček (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Reagoval aj Úrad špeciálnej prokuratúry

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská je podľa znaleckých posudkov schopná účasti na úkonoch trestného konania. Mala tiež zachované právo na obhajobu. Uviedol to zástupca špeciálneho prokurátora Ladislav Masár v reakcii na jej obhajcu Petra Erdősa. Jeho vyjadrenia označil Masár za nepravdivé a zavádzajúce. Poukázal na to, že bývalá štátna tajomníčka mala počas vyšetrovania v uvedenej trestnej veci plne zachované právo na obhajobu pred vyšetrovateľom, mala možnosť sa dvakrát ku stíhanému skutku vyjadriť, rovnako mala ona a aj jej obhajca zachované právo na nazeranie do vyšetrovacieho spisu.

"Taktiež mala plne zachované právo na podávanie sťažností, žiadostí a návrhov, čo opakovane aj využila, pričom na všetky tieto podania bolo v súlade so zákonom a súdnou praxou reagované," dodal v stanovisku, ktoré poskytol hovorca Generálnej prokuratúry SR Dalibor Skladan. Obhajoba mala podľa neho zachované aj právo na navrhovanie dôkazov.

"Je nepravdivé tvrdenie, že toto právo nemohla využiť," zdôraznil zástupca špeciálneho prokurátora. Ďalej uviedol, že boli Jankovskej vyšetrovateľom poskytnuté dva samostatné termíny na štúdium vyšetrovacieho spisu. "Na týchto sa však bez riadneho ospravedlnenia nezúčastnila, rovnako ani jej obhajca," povedal s tým, že sa už počas vyšetrovania chcela obvinená zúčastniť na vyšetrovacích úkonoch. "Avšak súčasne sa z týchto ospravedlňovala, pritom žiadne relevantné ospravedlnenie do júna 2021 (napríklad lekársku správu) nepredložila," podotkol.

Viac o téme: PojednávanieSúd FatimaMonika Jankovská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu