Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Najvyšší súd zmiernil trest Branislavovi Adamčovi na 24 rokov väzenia: Vinu odmieta

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

BRATISLAVA - Najvyšší súd (NS) SR zmiernil odsúdenému niekdajšiemu členovi východoslovenského podsvetia Branislavovi Adamčovi trest odňatia slobody na 24 rokov. Banskobystrické pracovisko Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) mu pôvodne vymeralo 25 rokov väzenia. Súdy rozhodovali o treste po tom, čo Adamčo v inej trestnej veci uspel so žiadosťou o obnovu konania.

"Doživotný trest sa môže udeliť, len ak nie je nádej na prevýchovu," zdôvodnil predseda senátu NS SR, prečo zamietol odvolanie prokurátora. Ešte skôr dostal Adamčo doživotie. Keďže však uspel v inej veci so žiadosťou o obnovu konania, zrušili sa mu aj ostatné tresty. Bol teda bez právoplatného trestu a od januára 2022 "iba" vo väzbe. Celkovo si už odsedel približne 17 rokov.

Najvyšší súd zmiernil trest
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Ondrej Hercegh)

"Verím, že budú akceptované naše ďalšie podané mimoriadne opravné prostriedky a bude sa na tejto veci preukazovať zavinenie," vyhlásil Adamčov obhajca Milan Kuzma. Poukázal na to, že súd rozhodoval len o treste, nie o vine.

Adamčovi povolili obnovu konania v prípade vraždy podnikateľa Mariána Karcela z roku 2000. Doživotie mu dal ŠTS ako súhrnný trest aj za členstvo v zločineckej skupine a vraždu Arpáda Nistora z roku 2004. Adamčo vinu odmieta.

Viac o téme: VäzenieNajvyšší súdBranislav Adamčo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu