Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sulíkov syn reaguje na kroky generálneho prokurátora: Nech len aplikáciu preverí! Ľudská fantázia je nekonečná

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky.sk / Vlado Anjel, Reprofoto - IG)

BRATISLAVA – Chce ho preveriť, teraz reaguje! Reč je o synovi ministra hospodárstva Richarda Sulíka Filipovi, ktorý pred časom vytvoril novú sociálnu sieť. Na nej prevažne mladí ľudia plnia rôzne výzvy, na ktoré sa im ostatní používatelia zložia. Posvietiť si na platformu chce generálny prokurátor. Teraz mladý Sulík na jeho kroky reaguje!

Ešte vo štvrtok predpoludním ohlásil generálny prokurátor Maroš Žilinka, že dal preveriť, či sociálna sieť či "v súvislosti so sprostredkovaním a plnením bizarných až zvrátených výziev za odplatu na sociálnej platforme Youdare, najmä osobami mladšími ako 18 rokov, spôsobilých vážnym spôsobom ohroziť či poškodiť život, zdravie, morálnu výchovu, slobodu alebo ľudskú dôstojnosť, nedošlo alebo nedochádza k spáchaniu niektorého z trestných činov proti životu a zdraviu, proti mládeži, proti slobode a ľudskej dôstojnosti, či proti iným právam a slobodám".

Na to, aby si na výtvor mladého Sulíka posvietil, poveril riaditeľa trestného odboru. Podľa slov Žilinku totiž aktivity na platforme, ktoré plnia ľudia za odplatu, majú široký potenciál poškodiť nielen jednotlivca, ale prakticky narušiť zdravý vývoj celej spoločnosti. Okrem toho, podľa jeho slov podobné výzvy často zasahujú samotnú ľudskú dôstojnosť, a preto nemôžu byť ľahostajné žiadnemu z príslušných štátnych orgánov.

Reakcia mladého Sulíka

Ešte v ten istý deň v popoludňajších hodinách na celú vec reagoval aj samotný Filip Sulík. Ako v reakcii uviedol, výzvy nevymýšľajú ľudia z tímu projektu, ale samotní používatelia. „Tak, ako napríklad Mark Zuckerberg nevymýšľa, čo užívatelia píšu na Facebooku. Na rozdiel od ostatných sociálnych sietí sme však pristúpili k zaisteniu bezpečnosti v niekoľkých krokoch,“ napísal. Podľa jeho slov je platforma prístupná až od 18 rokov a každý príspevok je údajne prísne posudzovaný a čokoľvek nebezpečné vymazávajú.

Sulíkov syn reaguje na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Reprofoto - IG)

„Rozhodli sme sa tak, pretože pri vyvíjaní aplikácie nám ani náhodou nenapadlo, že niekto bude schopný vyzývať iných napríklad k jedeniu výkalov. Ako sa však ukázalo, ľudská fantázia je nekonečná. Na druhej strane je pozitívne, že takéto vec nás upozornila na nedostatky a boli sme inšpirovaní ich odstrániť bez toho, aby sa niekomu čokoľvek stalo,“ ozrejmil mladý Sulík s tým, že aktuálne má aplikácia viac ako 50-tisíc aktívnych dospelých používateľov a ich počet narastá. Ako vysvetlil, po všetkých predstavených pravidlách pribudne čoskoro ďalšia – a to tzv. tvárová biometria, ktorá overí vek používateľa. „Týmto sa youdare stane najbezpečnejšou sociálnou sieťou na svete. Vítame preverenie generálnym prokurátorom, ktoré konečne rozptýli obavy o bezpečnosti aplikácie,“ uzavrel.

Viac o téme: Generálna prokuratúraMaroš ŽilinkaFilip SulíkYoudareSulíkov synPreverenie aplikácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu