Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Varovanie z Česka, ktoré neteší: Udrieť má nová vlna! TOTO obdobie bude kritické

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PRAHA – Dáta ukázali, aký je účinok očkovania v boji proti ochoreniu Covid-19. V susednom Česku predstavili výsledky novej klinickej štúdie prezentovanej v prestížnom vedeckom časopise. Tá ukázala, aký veľký význam malo očkovanie proti koronavírusu u pacientov po transplantácii obličiek. Zároveň však od našich severných susedov zaznievajú aj varovania o príchode novej vlny. Tá má udrieť na jeseň.

Spomínaná štúdia priniesla pozitívne závery. V čase, keď v Česku vyčíňal variant alfa, očkovanie znížilo riziko nákazy u týchto pacientov až o 46 percent. Poukázal na to prednosta transplantačného centra IKEM Ondřej Viklický. Informáciu priniesol portál idnes.cz. Dnes už podľa jeho slov nie je možné takúto štúdiu zrealizovať. Dôvod je prostý – všetci ich pacienti sú zaočkovaní. 

Očkovanie vakcínou Pfizer
Zobraziť galériu (3)
Očkovanie vakcínou Pfizer  (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

Očkovanie zachraňovalo životy

Šéf českého Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek zdôraznil, že o tom, že očkovanie zachraňovalo životy, nie sú žiadne pochybnosti. „Veľmi pozitívna správa je, že seniori, teda ohrozená skupina, je zaočkovaná v miere cez 90 percent,“ povedal.

Bez vakcín by podľa jeho slov variant delta napáchal oveľa väčšie škody. Upozornil aj na väčšiu nákazlivosť omikronu. „Je to vírus, ktorý nejde zastaviť. Ochrana vakcín proti nákaze po troch mesiacoch klesá, ale stále drží veľmi dobrý ochranný efekt proti ťažkému priebehu,“ pripomenul.

KORONAVÍRUS Varovanie z Česka,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Kritická jeseň

Aktuálne intenzita šírenia koronaviru v populácii stále klesá. S prechodom do neskorej jari a leta sa tiež znižujú zdravotné dopady a klesajú počty hospitalizovaných. Všetko by sa však mohlo zmeniť s príchodom jesene, kedy sa očakáva nová vlna ochorenia. „To, že tu vírus je, to je jasná vec. Covid spí v lete, rovnako ako medvede v zime. Na jeseň sa prebudí a zaútočí,“ varoval český minister zdravotníctva Vlastislav Válek, ktorý počíta s tým, že proti koronavírusu sa bude očkovať tak, ako sa očkuje aj proti sezónnej chrípke, teda každý rok.

„Štvrtá dávka sa bude týkať takmer všetkých, ktorí majú tretiu a druhú dávku. Vysoká hladina protilátok trvá zhruba štyri až päť mesiacov. Každú jeseň budeme musieť očkovať,“ uviedol.

Viac o téme: ŠtúdiaJeseňČeskoOčkovanieKoronavírusCovid-19Nová vlna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu