Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ukrajina navrhla trojstranný summit Bidena, Putina a Zelenského

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Ukrajina navrhla trojstranné rokovania ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, šéfa Bieleho domu Joea Bidena a ruského prezidenta Vladimira Putina. Návrh na konanie summitu prichádza v čase obáv z možnej vojenskej invázie ruských vojsk na Ukrajinu.

Informoval o ňom v piatok šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, píše agentúra AFP. "Prezident Zelenskyj to navrhol prezidentovi Bidenovi, a myslíme si, že by bolo možné zorganizovať trilaterálne stretnutie - možno formou videokonferencie - medzi prezidentmi Bidenom, Zelenským a Putinom," vyhlásil Jermak.

"Stále čakáme, domnievam sa, na reakciu ruskej strany. Naši americkí partneri však na náš návrh reagovali so záujmom," uviedol Jermak na pôde  Atlantickej rady, think-tanku so sídlom vo Washingtone. Už v utorok Zelenskyj vyzval na usporiadanie summitu za účasti predstaviteľov Francúzska, Nemecka a Ruska.

AFP pripomína, že Biden s Putinom absolvovali už dva telefonáty s cieľom zmierniť súčasné napätie na ukrajinských hraniciach, v blízkosti ktorých sa v posledných mesiacoch rozmiestnilo približne 100.000 ruských vojakov. Biden šéfa Kremľa varoval, že ak by Rusko napadlo Ukrajinu, Spojené štáty zavedú voči Moskve rozsiahle ekonomické sankcie.

Putin plány na útok popiera

Jermak ocenil Bidenovu administratívu za pravidelné informovanie Ukrajiny o tohtotýždňových diplomatických aktivitách, ktoré okrem iného zahŕňali pondelkové rokovania vysokopostavených predstaviteľov USA a Ruska v Ženeve. Zároveň však poznamenal, že Ukrajina musí byť do takýchto rozhovorov zapojená priamo. Ak sa "diskutuje o bezpečnostnom systéme v Európe, je nevyhnutné zapojiť do toho i Ukrajinu," povedal.

Putin popiera, že by Rusko plánovalo zaútočiť na Ukrajinu, avšak v tejto súvislosti predložil viaceré požiadavky vrátane garancií, že Severoatlantická aliancia sa nebude viac rozširovať smerom na východ. Spojené štáty túto požiadavku Moskvy odmietli, avšak prejavili ochotu rokovať o recipročných krokoch na zmiernenie napätia medzi Ruskom a Západom.

Rusko podľa USA vyslalo záškodníkov, aby získalo zámienku pre útok na Ukrajinu

Rusko nasadilo záškodníkov cvičených na manipuláciu s výbušninami, ktorí majú vykonať útok na proruské ciele vo východoukrajinskom Donbase. Ten má poslúžiť ako zámienka na napadnutie Ukrajiny, uviedol v piatok nemenovaný americký predstaviteľ, píše agentúra AFP.

"Máme informácie, ktoré naznačujú, že Rusko vyslalo skupinu záškodníkov, ktorí majú vykonať na východe Ukrajiny operáciu pod falošnou vlajkou," ktorá by sa javila ako operácia ukrajinských síl, povedal pod podmienkou anonymity predstaviteľ USA. Dodal, že vyslaní záškodníci sú "vycvičení na mestský boj a používanie výbušnín s cieľom vykonať sabotážne útoky namierené voči proruským silám".

Rovnaký zdroj tiež povedal, že Rusko zároveň posilnilo dezinformačnú kampaň na sociálnych sieťach vrátane príspevkov, ktoré z podnecovania napätia vinia Ukrajinu a Západ. "Z našich informácií tiež vyplýva, že osoby pracujúce v záujme rozširovania ruského vplyvu začínajú fabrikovať provokácie týkajúce sa Ukrajiny v štátnych médiách i na sociálnych sieťach, aby ospravedlnili ruskú intervenciu a spôsobili rozpory na Ukrajine," povedal citovaný zdroj.

Uvedené zistenia amerických spravodajských služieb boli zverejnené deň po štvrtkovom vyhlásení Jakea Sullivana, poradcu prezidenta Joea Bidena pre národnú bezpečnosť, ktorý uviedol, že Rusko "si buduje základy pre možné vyfabrikovanie zámienky pre inváziu" na Ukrajinu. Podobnú taktiku podľa Sullivana zvolilo Rusko i v roku 2014, keď obsadilo ukrajinský Krymský polostrov.

Tvrdenia o falošných útokoch Ruska na vlastné ciele sú nepodložené, tvrdí Peskov

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok odmietol tvrdenia amerických spravodajských služieb, že zámienkou pre ruskú inváziu na Ukrajinu by sa mohli stať falošné útoky Rusov na vlastné ciele. Peskov tieto vyjadrenia označil za "nepodložené", informovala agentúra TASS. "Všetky takéto vyhlásenia, ktoré doteraz zazneli sú neopodstatnené a ničím nepodložené," uviedol Peskov.

Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v piatok uviedol, že Rusko dúfa, že sa obnovia bezpečnostné rozhovory so Spojenými štátmi. Bude to však podľa neho závisieť od reakcie Washingtonu na návrhy Moskvy. "Kategoricky odmietame NATO pri našich hraniciach, najmä vzhľadom na súčasný kurz ukrajinského vedenia," povedal Lavrov.

Na otázku, čo Moskva myslela slovami, že v prípade neúspechu rozhovorov podnikne "vojensko-technickú akciu", Lavrov odpovedal, že pôjde o "opatrenia týkajúce sa rozmiestnenia vojenského vybavenia".

Viac o téme: SummitRuskoUSAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu