Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tohto herca si pamätáte? Slovenský filmový záletník!

Marián Kleis st. Zobraziť galériu (8)
Marián Kleis st. (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Koliba)

BRATISLAVA - Tento rok by herec Marián Kleis starší oslávil 95 rokov. Fanúšikom starších slovenských filmov môže byť známy napríklad z komédie Šťastie príde v nedeľu, kde vytvoril jednu z troch hlavných úloh. Zomrel 18. decembra 2008.

Marián Kleis st. sa narodil 10. septembra 1926. Chodil na strednú priemyselnú školu, no popritom už účinkoval v rôznych amatérskych produkciách. Až sa dostal na dosky Štátneho divadla v Košiciach. Bol rodeným komikom, ktorý herectvo nikdy nevyštudoval. Prijal ho vtedajší riaditeľ Janko Borodáč, ktorý mu poskytol aj ubytovanie. 

Marián Kleis st.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SFÚ)

„Ochotníčil som už v Martine a tu som hrával vo Veritase. Raz, keď v divadle hrali Najdúcha, pozvali ma, či by som neprišiel na skúšku do foyeru. Tak som prišiel a oni ma zobrali. Nemal som ešte ani maturitu a už som hral,” spomínal na svoju prvú postavu pre denník Sme. 

Prvá filmová úloha prišla v roku 1949 vo filme Katka. Napokon hral vo viac ako 40 filmoch, ale z Košíc sa do Bratislavy nikdy neodsťahoval. „Napokon som ako jediný z východného Slovenska toľko filmoval. Netvrdím, že to bolo preto, že som bol taký dobrý. Ale bol som typ. Lebo film ho potrebuje. Ja som vždy hral takých beťárov, obháňal som dievčatá,” uviedol filmový záletník. 

Marián Kleis st.
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Koliba)

Jeho najznámejšími filmami sú Šťastie príde v nedeľu a Skalní v ofsajde. 

V súkromí sukničkárom nebol, s manželkou Elenou Kleisovou spolu prežili desiatky rokov. Účinkovali spolu ja v mnohých estrádnych vystúpeniach. 

Marián Kleis st. zomrel 18. decembra 2008 na zlyhanie srdca. 

Marián Kleis st., Sagvan
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Slovenská filmová tvorba Koliba)

Viac o téme: Marián Kleis st.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu