Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smrť českého hudobníka 9 dní pred jubileom: Problémy s transplantáciou!

Radim Hladík Zobraziť galériu (4)
Radim Hladík (Zdroj: TASR - Bohdan Kopčák)

PRAHA - Dnes by oslavoval 77 rokov. Bohužiaľ, gitarista Radim Hladík, ktorého mnohí znalci označujú za geniálneho hudobníka, podľahol fibróze pľúc pár dní pred svojimi 70. narodeninami. Mesiace čakal na transplantáciu, nájsť však pre neho vhodného darcu bolo problematické.

Radim Hladík sa narodil 13. decembra 1946 v Prahe. Navštevoval Pražské konzervatórium a študoval tam hru na gitaru. Ako 15-ročný hral v skupine Komety. Od roku 1964 vystupoval profesionálne v pražskom klube Olympik.

Bol členom kultovej skupiny Matadors. V roku 1968 bol pri vzniku skupiny Blue Effect, ktorá v období normalizácie musela svoj názov počeštiť, nazvali sa M.efekt a neskôr Modrý efekt. Keď z nej odišiel Vladimír Mišík, Hladík sa stal jej vodcovskou osobnosťou a výrazným autorom. Kapela Blue Effect existovala v prvej fáze do roku 1990. K veľkým hitom tejto kapely patrí napríklad skladba Sluneční hrob, ktorá sa stala opäť obľúbenou ako ústredná pieseň filmu Pelíšky.

Radim Hladík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR – Milan Kapusta)

Hladík v roku 2004 činnosť skupiny obnovil, obklopený mladými hudobníkmi. Získali si značnú popularitu aj medzi mladými fanúšikmi, ktorí dokázali ceniť Hladíkovu inštrumentálnu zručnosť, napísal portál Novinky.cz.

Tento inovátor, skladateľ a kráľ elektrickej gitary sa venoval aj filmovej a folkovej hudbe. Preslávené boli jeho spoločné vystúpenia s Jaroslavom Hutkom, ktorého sprevádzal na klasickej gitare. V posledných dňoch života s ním pracoval na jeho novom albume.

Potom mal v pláne skladať hudbu k dokumentárnemu filmu Vladimíra Michálka. "Mám jedno krédo: nechcem byť milionár. Preto môžem pracovať len na projektoch, ktorá ma bavia. Vyplýva z toho sloboda," povedal raz Hladík.

Radim Hladík
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Radim Hladík naposledy koncertoval 14. septembra 2016 na Streleckom ostrove v Prahe. Hral s kyslíkovým prístrojom, ako už niekoľkokrát predtým. Pri fibróze pľúc sa totiž pomaly zmenšuje obsah tohto telesného orgánu. Po skončení vystúpenia bol však Hladík natoľko vyčerpaný, že ho odviezli na jednotku intenzívnej starostlivosti v nemocnici v pražskej štvrti Motol.

Už od augusta čakal na transplantáciu pľúc. Tej sa však nedočkal. „Po mnohých vyšetreniach som sa tento rok v auguste dostal do registra pre transplantáciu pľúc, takže čakám, kedy sa ozve telefón a lekári mi oznámia, že ide sanitka a odvezie ma do nemocnice v pražskom Motole, kde mi vymenia pľúca,” uviedl v októbri 2016 gitarista, ktorý s fibrózou bojoval celkovo 4 roky. 

Smrť českého hudobníka 9
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Martin Stolař / MAFRA / Profimedia)

Ako uviedol Blesk, problém spočíval v hudobníkovej drobnej telesnej konštrukcii. Vzhľadom na svoju postavu potreboval hudobník malé ženské pľúca - musela sedieť krvná skupina i veľkosť orgánu. A v tomto prípade sa vhodný darca či darkyňa nenašli. 

Radim Hladík zomrel 4. decembra 2016. Zostala po ňom manželka Zlata a deti Radim a Lucie. 

Viac o téme: Radim Hladík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu