Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kritický stav hlási aj nemocnica v Trenčíne: Lôžka s ventiláciou pre COVID pacientov sú obsadené!

Vo Fakultnej nemocnici Trenčín zomrelo na ochorenie COVID-19 od začiatku novembra 23 pacientov Zobraziť galériu (2)
Vo Fakultnej nemocnici Trenčín zomrelo na ochorenie COVID-19 od začiatku novembra 23 pacientov (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

TRENČÍN – Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín zomrelo na ochorenie COVID-19 od začiatku novembra 23 pacientov, 18 z nich bolo nezaočkovaných, piati zaočkovaní trpeli množstvom pridružených ochorení. Informovala o tom hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

ARCHÍVNE VIDEO Situácia v nemocniciach je kritická: Blíži sa zlomový bod! Lengvarský vydal tvrdý príkaz

MIMORIADNE Situácia v nemocniciach je kritická: Blíži sa zlomový bod! Lengvarský vydal tvrdý príkaz (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Vo FN Trenčín je momentálne hospitalizovaných 93 pacientov s novým koronavírusom, 76 z nich nie je zaočkovaných. Desať pacientov je na umelej pľúcnej ventilácii, osem z nich nie je zaočkovaných. Dvaja zaočkovaní pacienti na umelej ventilácii trpia viacerými pridruženými ochoreniami.

Kritický stav hlási aj
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Pre pacientov s novým koronavírusom máme aktuálne k dispozícii 19 lôžok s napojením na kyslík, kapacita lôžok s umelou pľúcnou ventiláciou na COVID oddelení anestézie a intenzívnej medicíny je naplnená. Pre práceneschopnosť, ošetrovanie člena rodiny a karanténu je momentálne mimo pracovného procesu 98 zamestnancov nemocnice," doplnila Holecová.

Nemocnici v Lučenci tiež dochádzajú voľné lôžka, problémy má aj s personálom

Vo Všeobecnej nemocnici s poliklinikou (VšNsP) Lučenec sa rýchlo zhoršuje situácia s pandémiou nového koronavírusu. Nemocnica naplnila svoje reprofilizované kapacity, pre pacientov s COVID-19 však dokázala vyčleniť ešte desať lôžok. Ako priblížila výkonná riaditeľka nemocnice Daniela Pršebicová, okrem veľkého náporu pacientov aktuálne pociťujú aj veľký nedostatok zdravotníckeho personálu.

"O ďalšej reprofilizácii neuvažujeme z personálnych dôvodov. Nemocnica už nemá voľné kapacity," priblížila Pršebicová. Za uplynulé dva týždne sa počet pacientov s COVID-19 hospitalizovaných v lučeneckej nemocnici takmer zdvojnásobil. Aktuálne v nej leží 81 ľudí, zdravotný stav šiestich z nich si vyžaduje pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. Zaočkovaných je len približne 11 percent pacientov.

"Už z počtu obsadených lôžok vidieť, že nemocnica reprofilizovala veľký počet lôžok, v niektorých prípadoch viac ako niektorá z fakultných nemocníc pod Ministerstvom zdravotníctva SR," poznamenala výkonná riaditeľka.

V súvislosti s príkazom ministra zdravotníctva aj v nemocnici v Lučenci obmedzili plánované operačné výkony. Okrem náporu pacientov majú v súčasnosti problémy aj so zdravotníckym personálom. "Aktuálne pociťujeme veľký nedostatok zdravotníckeho personálu nielen s COVID 19, ale aj z vyčerpanosti personálu pri starostlivosti o týchto náročných pacientov," povedala Pršebicová.

V prešovskej nemocnici je hospitalizovaných 229 pacientov 

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove je aktuálne hospitalizovaných 229 pacientov s ochorením COVID-19. Nemocnica má pre pacientov s novým koronavírusom vyčlenených celkovo 249 lôžok. Ide o rovnaký počet pacientov ako v utorok (16. 11.). Ako uviedol riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník, z 229 lôžok je 11 s umelou pľúcnou ventiláciou.

Viac o téme: NemocnicaLôžkaObsadenosťSlovenskoTrenčínKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu