Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Alarmujúci počet pacientov v nemocniciach: Rezort vydal manuál, podľa ktorého sa rozhoduje!

Ministerstvo má ohľadom ťažko chorých pacientov a ich napojenie na ventiláciu aj tzv. manuál. Zobraziť galériu (3)
Ministerstvo má ohľadom ťažko chorých pacientov a ich napojenie na ventiláciu aj tzv. manuál. (Zdroj: TASR/AP Photo/Omar Marques, Pavel Neubauer)

BRATISLAVA - Dramatický vývoj pandémie koronavírusu je na Slovensku témou každého jedného dňa a mnohí sa z tejto ťažkej situácie už ani nedostanú živí. Reč je o pacientoch s ťažkým priebehom koronavírusu na lôžkach s ventiláciou. Práve tieto sú dnes ohrozené a už v týchto dňoch by sa lekári dokonca mali riadiť akýmsi manuálom, ktorý určí, kedy má pacient na ventiláciu nárok!

archívne video

MIMORIADNE Situácia v nemocniciach je kritická: Blíži sa zlomový bod! Lengvarský vydal tvrdý príkaz (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

O existencii manuálu informuje verejnoprávna RTVS v jednom z televíznych príspevkov. Niektoré nemocnice už totiž v týchto dňoch narážajú na limity v prípade prijatia nových a nových pacientov. Rezort zdravotníctva napriek tomu tvrdí, že sa snaží zabezpečiť pre kriticky chorých najlepšiu starostlivosť.

S rozhodnutím im pomôže návod

Situácia je už totiž tak vážna, že ak by sa lekári museli rozhodnúť, kto má ísť na ventiláciu a kto už nie, môžu sa oprieť o najnovší manuál ministerstva, ktorý rezort vydal v týchto dňoch tretej vlny. Podľa špecialistu na medicínske právo je férový. Podľa pacientskej organizácie ale pacientov diskriminuje.

KORONAVÍRUS Alarmujúci počet pacientov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: MZ SR)

Aktuálne sa totiž míňajú pľúcne ventilácie aj sestry, ktoré ich vedia obsluhovať. Naopak, hospitalizovaných pacientov stále viac a viac pribúda.

Niekto je za, niekto je proti manuálu

"To nie je otázka toho, či chcú alebo nechcú, oni musia rozhodovať, takže z toho dôvodu je dobré siahnuť po pravidlách, ktoré boli pripravované z pohľadu medicíny, etiky, práva a ktoré sú skutočne výsledkom dobrého úmyslu," povedal k usmerneniu Ivan Humeník, špecialista na medicínske právo.

KORONAVÍRUS Alarmujúci počet pacientov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Bodovanie z manuálu, ktoré môže rozhodnúť o napojení pacienta na ventiláciu, je podľa prezidentky Asociácie na ochranu práv pacientov Márie Lévyovej neprijateľné. Obmedzili by sa podľa nej ich práva prístupu k zdravotnej starostlivosti.

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaPacientiManuálJISKoronavírusNapojenieVentiálcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu