Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Koalícia SPOLU a PirSTAN je pripravená prevziať vládu: Fiala sa stretne so Zemanom

Petr Fiala
Petr Fiala (Zdroj: TASR/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Koalícia SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a PirSTAN je podľa svojho kandidáta na premiéra Petra Fialu z ODS pripravená okamžite prevziať právomoci od odchádzajúcej vlády. Fiala to povedal v utorok s tým, že v stredu predstaví prezidentovi Milošovi Zemanovi kompletný zoznam kandidátov na ministrov. Informoval o tom český spravodajský server Novinky.cz

"Sme pripravení okamžite prevziať zodpovednosť za vládu v tejto krajine. Sme vo vážnej situácii, musí tu byť vláda, ktorá sa opiera o väčšinu v Poslaneckej snemovni," povedal Fiala po rokovaní vznikajúcej vládnej koalície. Na stredu má preto naplánované stretnutie s Zemanom. "Predložím mu návrh na členov novej vlády," priblížil Fiala. Po tejto schôdzke by mal byť jasnejší harmonogram, podľa ktorého prevezme Fialova koalícia vládu po premiérovi v demisii Andrejovi Babišovi.

V novej vláde bude napríklad Zbyněk Stanjura (ODS) ako minister financií či Marian Jurečka (KDU-ČSL) ako šéf rezortu práce a sociálnych vecí, píšu Novinky.cz. Ministerstvo vnútra má podľa očakávaní viesť šéf Starostov a nezávislých Vít Rakušan, ministerstvo pre miestny rozvoj dostane na starosti predseda Pirátov Ivan Bartoš a ministrom zdravotníctva by sa mal stať Vlastimil Válek z TOP 09.

Prvý koaličný spor na seba nenechal dlho čakať

Pred utorkovým rokovaním vznikol prvý koaličný spor, keď Olga Richterová z Pirátov pre Novinky uviedla, že pre jej stranu sú niektorí kandidáti na ministrov za koalíciu SPOLU neprijateľní a chcú sa proti nim vymedziť. To vyvolalo kritiku od hajtmana Juhočeského kraja Martina Kubu aj podpredsedu KDU-ČSL Jana Bartoška. Richterová odmietla uviesť konkrétne mená, spor sa ale zrejme týka kandidáta na ministra spravodlivosti, ktorým je Pavel Blažek z ODS, analyzujú Novinky.

Poslanci novozvolenej dolnej komory českého parlamentu si na minulotýždňovej ustanovujúcej schôdzi vybrali za svoju predsedníčku Markétu Pekarovú Adamovú. Kandidátka koalície SPOLU Pekarová Adamová (TOP 09) dostala v stredajšej tajnej voľbe 102 poslaneckých hlasov zo 122 odovzdaných.

Viac o téme: VládaČeskoSPOLUPetr FialaPirSTAN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu