Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA sú pripravené stretnúť sa so Severnou Kóreou, a to bez akýchkoľvek podmienok

Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Spojené štáty sú bez akýchkoľvek podmienok pripravené stretnúť sa s predstaviteľmi Severnej Kórey. Uviedla to v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jalina Porterová.

Hovorkyňa takto podľa juhokórejskej agentúry Jonhap odpovedala na otázku, či sú USA ochotné uvažovať o zmiernení sankcií uvalených na Severnú Kóreu (KĽDR). "Sme pripravení stretnúť sa s KĽDR bez akýchkoľvek podmienok, a samozrejme dúfame, že KĽDR zareaguje na náš návrh kladne," povedala Porterová.

Počas telefonického brífingu Porterová znovu zdôraznila, že je potrebné viesť dialóg medzi USA a Severnou Kóreou. Takto odpovedala na otázku, či sú USA ochotné uvažovať aj nad oficiálnym vyhlásením konca kórejskej vojny.

Vyhlásia formálne koniec vojny?

Juhokórejský prezident Mun Če-in predtým navrhol, aby USA a obe Kórey, prípadne spoločne s Čínou, formálne vyhlásili koniec vojny z rokov 1950-53, čím by podporili mier a denuklearizáciu Kórejského polostrova. Vojna sa totiž skončila len prímerím.

Kim Čong-un
Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un  (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severná Kórea stále nezareagovala na opakované návrhy administratívy prezidenta Joea Bidena na stretnutie, ktoré by sa konalo kedykoľvek a bez akýchkoľvek podmienok. Pchjongjang sa nezúčastňuje na rozhovoroch o denuklearizácii od začiatku roka 2019.

Vyjadrenia americkej predstaviteľky prišli po tom, čo sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, Kim Jo-čong, oznámila, že jej krajina môže uvažovať o vyhlásení formálneho konca vojny, ako aj o uskutočnení vnútrokórejského summitu, až vtedy, keď Južná Kórea bude pristupovať ku KĽDR nestranne a s rešpektom. 

Viac o téme: USAKim Čong-unKĽDRJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu