Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Severná Kórea opäť stavia svet do pozoru: Bezpečnostná rada OSN ohlásila mimoriadne zasadnutie

Skúška ďalších raketových systémov Severnej Kórei Zobraziť galériu (3)
Skúška ďalších raketových systémov Severnej Kórei (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

PCHJONGJANG - Bezpečnostná rada OSN zvolala na stredu mimoriadne zasadnutie o Severnej Kórei po tom, čo štátne média KĽDR informovali, že Pchjongjang vypálil "nový typ" balistickej strely SLBM. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na nemenovaných diplomatov.

Zasadnutie, ktoré sa uskutoční poobede, iniciovali Spojené štáty a Británia, dodali pre AFP spomínané zdroje.

Strela SLBM (submarine-launched ballistic missile) mala "mnoho moderných navádzacích technológií," uviedla Kórejská ústredná tlačová agentúra (KCNA). Zároveň dodala, že bola vypálená z rovnakého plavidla, z ktorého Pchjongjang vystrelil pred piatimi rokmi svoju prvú strelu tohto typu.

SLBM je balistická strela odpaľovaná z ponorky, ktorá dokáže dopraviť na miesto určenia s vysokou presnosťou bojovú hlavicu, väčšinou vybavenú jadrovou alebo termonukleárnou náložou.

Vodca pri teste nebol

Oficiálna tlačová agentúra KĽDR v správe nespomenula vodcu Kim Čong-un, čo podľa AFP naznačuje, že pri teste nebol prítomný.

Severná Kórea opäť stavia
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

O vypálení spomínanej strely informovali už v utorok ráno juhokórejské vojenské zdroje. Armáda Spojených štátov tento krok KĽDR následne odsúdila a uviedla, že situáciu konzultovala s Južnou Kóreou a Japonskom.

KĽDR pokračuje v testoch svojich zbraní

Agentúra AP konštatovala, že Pchjongjang zjavne pokračuje v sérii testov svojich zbraní. Ich cieľom zrejme je vyvinúť tlak na Washington a Soul kvôli rokovaniam o denuklearizácii Kórejského polostrova, ktoré už viac ako dva roky nenapredujú

Skúška ďalších raketových systémov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

Severná Kórea v máji označila diplomaciu Spojených štátov za "falošnú" a podľa štátnych médií odmietla myšlienku rozhovorov s Washingtonom. Vyjadrenie z Pchjongjangu prišlo len deň po tom, ako administratíva prezidenta USA Joea Bidena uviedla, že je otvorená rokovaniam o denuklearizácii.

Viac o téme: RaketaOSNSeverná KóreaKĽDRBezpečnostná rada OSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu