Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Nemecko od júla ruší varovanie pred cestami do zahraničia

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas
Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas (Zdroj: SITA/John MacDougall/Pool via AP)

BERLÍN - Nemecká vláda v piatok rozhodla, že od 1. júla ruší po viac ako roku varovanie pred turistickými cestami do zahraničia - týka sa to rizikových oblastí, kde sa sedemdňová incidencia nákazy covidom pohybuje na úrovni menej než 200 na 100.000 obyvateľov. Informovala o tom agentúra DPA.

"Toto leto sa do Nemecka vracajú nádej a viera. Na mnohých miestach klesajú počty infikovaných a čoraz viac občanov je zaočkovaných. Po dlhých mesiacoch lockdownu sa môžeme tešiť na normálnejšiu (situáciu), a to platí aj pre cestovanie," povedal minister zahraničných vecí Heiko Maas. Vyzval však ľudí, aby boli pri cestovaní zodpovední.

Uvoľnenie cestovných varovaní je podľa šéfa nemeckej diplomacie možné, pretože v Európe budú "v budúcnosti platiť jasné spoločné pravidlá, čo sa týka zaočkovaných, uzdravených (z covidu) a otestovaných", dodal.

Od nedele Berlín z dôvodu klesajúceho počtu nakazených koronavírusom vyradí zo zoznamu rizikových krajín posledné dve rakúske spolkové krajiny - Tirolsko a Vorarlbersko, časti Grécka, Chorvátska a Švajčiarska, ako oznámil Inštitút Roberta Kocha (RKI). Po návrate z týchto oblastí do Nemecka nebudú platiť nijaké cestovné obmedzenia.

Zo zoznamu rizikových krajín budú vyškrtnuté i portugalský ostrov Madeira, Cyprus a 12 ďalších štátov Balkánu, východnej Európy, Ázie a Severnej Ameriky vrátane USA a Kanady. V týchto dvoch krajinách však naďalej platí zákaz vstupu pre Nemcov, ktorí tam nežijú.

Cestovné varovania ministerstva zahraničia sa vyše roka vzťahovali na krajiny s incidenciou na úrovni 200-500, ako aj na oblasti, kde sa šíria nebezpečné varianty vírusu.

Viac o téme: ZahraničieCestovanie NemeckoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu