Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kráľovná Alžbeta II.: Svoj smútok ukončila predčasne… Už 4 dni po smrti manžela robila TOTO!

Kráľovná Alžbeta II. Zobraziť galériu (5)
Kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: SITA/Aaron Chown/Pool Photo via AP)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. sa v utorok, štyri dni po smrti svojho manžela princa Philipa (†99), vrátila ku kráľovským povinnostiam. Prišla na ceremóniu pri príležitosti odchodu najvyššie postaveného predstaviteľa svojej domácnosti do dôchodku. Informovali o tom tlačové agentúry PA Media a Reuters.


SMRŤ v kráľovskej rodine: Zomrel princ Philip (†99)!


Podľa kráľovských zvykov mnohí očakávali, že kráľovná bude držať 8-dňový smútok, počas ktorého sa odoberie do ústrania. Počas týchto dní nemala vykonávať žiadne štátnické povinnosti, nemala prijímať v súkromí žiadne návštevy a nemali sa organizovať žiadne kráľovské formality. 

Napriek tomu bola kráľovná už po štyroch dňoch od smrti svojho manžela hostiteľkou na ceremónii na počesť grófa Peela, ktorý odstupoval z funkcie lorda komorníka - ten zodpovedá za kráľovský dvor. Gróf Peel podľa tlačových agentúr PA Media a Reuters odchádza do dôchodku.


Alžbete II. začína 8-dňový smútok a potom... TOTO sú kráľovské formality po smrti princa Philipa (†99)! 


Princ Philip, ktorý stál po boku kráľovnej počas jej 69-ročného panovania, zomrel na Windsorskom zámku v piatok 9. apríla vo veku 99 rokov. Jeho pohreb sa bude konať v sobotu 17. apríla.

Vojvoda z Edinburghu, ako bol oficiálne známy, sa s Alžbetou oženil v roku 1947. Kráľovná v posledných rokoch obmedzila oficiálne povinnosti a mnohé z nich prenechala princovi Charlesovi, jeho synovi Williamovi a ďalším členom kráľovskej rodiny. Stále však vykonáva tie najviac symbolické kráľovské povinnosti, ako napríklad otvorenie nového zasadacieho obdobia britského parlamentu.

Galéria: Princ Philip zomrel 9. apríla 2021 vo veku 99 rokov.

Jej syn princ Andrew v nedeľu vyhlásil, že kráľovná zvláda stratu manžela pokojne, vyrovnane a jeho smrť "zanechala v jej živote obrovskú prázdnotu", ako sama povedala.

Alžbeta II. je najstarším a najdlhšie vládnucim žijúcim monarchom na svete. Poradcovia a odborníci na kráľovskú rodinu už dlho tvrdia, že kráľovnú nebude viesť strata Philipa k tomu, že uvoľní trón synovi a dedičovi princovi Charlesovi.

Kráľovná Alžbeta II. si aj napriek smútku, ktorý prežíva, uvedomuje, že je stále aj vládkyňou.
Zobraziť galériu (5)
Kráľovná Alžbeta II. si aj napriek smútku, ktorý prežíva, uvedomuje, že je stále aj vládkyňou.  (Zdroj: SITA/Toby Melville/Pool via AP)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu