Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Kráľovský pár pred 12 rokmi na Slovensku: FOTO... Princa Philipa (†99) najviac zaujalo TOTO!

Princ Philip a kráľovná Alžbeta II. boli pred 12 rokmi na Slovensku. Zobraziť galériu (8)
Princ Philip a kráľovná Alžbeta II. boli pred 12 rokmi na Slovensku. (Zdroj: TASR)

LONDÝN - Dnes uplynul presne týždeň od momentu, čo sa na verejnosť dostala smutná správa o úmrtí britského princa Philipa (†99). Na toho majú niektorí Slováci aj veľmi osobné spomienky. Pred 12 rokmi totiž kráľovský pár zavítal aj do našej krajiny. A vojvodu z Edinburghu najviac zaujalo TOTO!

VIDEO: Životný príbeh princa Philipa (†99)

Životný príbeh princa Philipa (†99) (Zdroj: Martin Bublavý)

Princ Philip spolu s britskou kráľovnou Alžbetou II. navštívil Slovensko v roku 2008. Do našej krajiny prišli na pozvanie od vtedajšieho prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča a išlo o ich prvú, no zároveň aj jedinú návštevu. O bezpečnosť kráľovského páru sa vtedy staralo viac ako 600 policajtov. 

Galéria: Princ Philip zomrel 9. apríla 2021 vo veku 99 rokov.

Prvé kroky kráľovnej a vojvodu z Edinburghu smerovali do Prezidentského paláca, kde sa zvítali s naším prezidentom a prvou dámou Silviou Gašparovičovou a prevzali si oficiálne dary. Počas dvojdňového výletu si pozreli historické centrum Bratislavy, stretli sa so starostami všetkých mestských častí a poslancami mestského zastupiteľstva. 


Všetky články o úmrtí princa Philipa (†99) nájdete TU»


Na bratislavskom Devíne sa stretli s veteránmi druhej svetovej vojny, sirom Nicholasom Wintonom, ktorý zachránil 669 židovských detí z vtedajšieho Československa, ale aj s deťmi zo slovenských a britských škôl. Kráľovná odhalila Pamätník železnej opony a prvý deň návštevy ukončili štátnym banketom. Na druhý deň kráľovský pár odletel z Bratislavy do Vysokých Tatier.

Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip navštívili Slovensko v roku 2008.
Zobraziť galériu (8)
Kráľovná Alžbeta II. a princ Philip navštívili Slovensko v roku 2008.  (Zdroj: TASR)

Z popradského letiska sa presunuli do Starého Smokovca a odtiaľ lanovkou na Hrebienok. Princ sa tam živo zaujímal o profesiu vysokohorských nosičov. V spoločnosti prvej dámy Slovenskej republiky sa potom presunul na konferenciu Tatranskej školy regionálneho rozvoja a zasadil limbu ako symbol obnovy tatranského lesa. 

Kráľovná a princ si najprv prezreli Bratislavu, neskôr sa presunuli do Vysokých Tatier.
Zobraziť galériu (8)
Kráľovná a princ si najprv prezreli Bratislavu, neskôr sa presunuli do Vysokých Tatier.  (Zdroj: TASR)

Kráľovná s naším prezidentom zatiaľ navštívili historickú Spišskú Sobotu a jej Kostol sv. Juraja s oltárom Majstra Pavla z Levoče. Bodkou za oficiálnym programom dvojdňového výletu kráľovského páru na Slovensku bola účasť na úvodnej časti priateľského hokejového zápasu, kde úvodné buly vhodila samotná kráľovná Alžbeta II. spolu s prezidentom Ivanom Gašparovičom. 

Princ Philip, prvá dáma Slovenskej republiky Silvia Gašparovičová, kráľovná Alžbeta II. a vtedajší prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.
Zobraziť galériu (8)
Princ Philip, prvá dáma Slovenskej republiky Silvia Gašparovičová, kráľovná Alžbeta II. a vtedajší prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič.  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: Kráľovná Alžbeta II.Princ Philip
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu