Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedci odhalili ďalšie hrozivé zistenie o Pompejach a o tom, ako v nich ľudia zahynuli

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POMPEJE - Talianske mesto Pompeje je známe predovšetkým kvôli tragickej minulosti. Pred viac ako dvetisíc rokmi došlo v jeho blízkosti k erupcii sopky Vezuv, v dôsledku čoho zahynuli tisícky tamojších obyvateľov. Experti po dlhom bádaní zistili, za aký čas sa do mesta dostala smrtiaca láva.

Pompeje sú zapísané do historických kníh od roku 79 nášho letopočtu, kedy v ich okolí vybuchla sopka Vezuv. Zhruba dvetisíc ľudí sa zadusilo popolom, ktorý sa dostal do každej štrbiny v meste. Sopečná tefra pokryla celé okolie, v dôsledku čoho "zakonzervovala" obyvateľov vo forme dobre známych ľudských odliatkov. Pompeje neboli jedným mestom, ktoré zasiahla erupcia. Herculaneum, mesto priamo na úpätí vulkánu, bolo podľa historikov takmer okamžite "rozomleté ​​na prach". Pompeje však boli od Vezuvu vzdialené takmer desať kilometrov, čo dalo obyvateľom väčšiu šancu na prežitie. 

Vedci odhalili ďalšie hrozivé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ohromujúci nález pod Pompejami: Toto tam výbuch sopky zakonzervoval na dlhých 2000 rokov!

Sadrové odliatky, ktoré sú uložené v múzeách v Neapole a Ríme, môžu poskytnúť informácie o tom, ako tamojší ľudia zahynuli, uvádza nová štúdia Univerzity v Bari. Predchádzajúce výskumy naznačili, že pózy ľudí, ktorí sa zdajú byť zmrazení v pohybe, spôsobili rigor mortis (posmrtná stuhlosť) a výbuchy tepla, ktoré za zlomok sekundy spálili obyvateľov. Doteraz nikto z vedcov nedokázal odhadnúť čas, za ktorý láva pokryla Pompeje. V archeologických nálezoch však vynikla jedna vec - oblečenie. Po otestovaní tkanín na vulkanický materiál a po geografickom mapovaní analyzovaných vzoriek experti vyrobili nový model erupcie. Tvrdia, že pyroklastický prietokový mrak s teplotou okolo sto stupňov Celzia pravdepodobne pohltil mesto do desiatich až dvadsiatich minút po výbuchu. "Toto trvanie je pomerne dlhé v porovnaní s pár minútami, pri ktorých môžu ľudia pohltení prúdom pyroklastickej hustoty prežiť, a to aj pri nízkych teplotách," uviedol autor štúdie Roberto Isaia. 

Vedci odhalili ďalšie hrozivé
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Napriek prírodnej katastrofe sa ale odborníci môžu z dávnych udalostí poučiť. Pokiaľ by získali viac informácií o historických erupciách, bolo by jednoduchšie vypracovať evakuačné opatrenia pre obyvateľov žijúcich v tesnej blízkosti sopiek náchylných na erupcie.

Viac o téme: SopkaPompejeVezuv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu