Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ohromujúci nález pod Pompejami: Toto tam výbuch sopky zakonzervoval na dlhých 2000 rokov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

NEAPOL - Začiatkom tohto roka talianski antropológovia z Neapolskej univerzity Fridricha II. podrobne opísali nález mozgového tkaniva, ktoré erupcia sopky Vezuv v roku 79 n. l. zmenila na čierny sklovitý materiál. Ten bol neskôr podrobený hlbšej analýze, na základe ktorej sa zistilo, že sa v ňom nachádzajú zachované neuróny. Výsledky svojho výskumu publikovali v časopise PLOS One.

Dokonale zakonzervované neuróny boli objavené v pozostatkoch mozgu, ktorý sa takmer pred dvetisíc rokmi po výbuchu Vezuvu zmenil na sklo, informoval portál Live Science. Talianski vedci po analýze tkaniva uviedli, že ide o pozostatky centrálneho nervového systému. Pri výskume použili skenovaciu elektrónovú mikroskopiu, ktorá pracuje s citlivými prístrojmi na spracovanie obrazu. Pomocou nich študoval tím mozog zmenený na sklo a objavil tak množstvo odlišných štruktúr, ktorými sú mimoriadne dobre zachované neuróny a axóny ľudského mozgu a miechy. "Objav vitrifikovaného mozgu bol skutočne výnimočný. Nález celého centrálneho nervového systému tvoreného neurónmi a axónmi bol však úplne ohromujúci," vyhlásil vedúci štúdie Pier Paolo Petrone.

Ohromujúci nález pod Pompejami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Okrem toho sa výskumníkom podarilo zadefinovať aj množstvo proteínov z ľudského mozgového tkaniva. Identifikáciou špecifických proteínov získali prehľad o tom, ktoré časti mozgu ich obsahujú. Našli sa v mozgovej kôre, bazálnych gangliách, strednom mozgu, hypofýze, amygdale, mozočku, hipokampe, hypotalame aj v mieche. "Tieto gény sú mimoriadne dôležité pre neurónové funkcie, ich mutácie sa prejavujú mozgovými patológiami. Napríklad syndrómom MED13L, ktorého príbuzný proteín sa nachádzal v tomto náleze, bol hojne zastúpený v mozočku," priblížil Petrone. 

Trosky Pompejí odhalili o starých Rimanoch ohromujúci fakt: Aj dnešní ľudia sa majú od nich čo učiť

K tomu, aby sa mozog zmenil na sklo, musí byť zahriaty pri teplote 520 stupňov a následne musí nastať okamžité ochladenie. Takéto archeologické nálezy sú mimoriadne zriedkavé. Obrovská erupcia sopky Vezuv usmrtila obyvateľov Pompejí aj susedného Herculanea. Vedci už predtým uviedli, že podobné objavy boli zaznamenané aj po bombardovaní Drážďan počas druhej svetovej vojny.

Viac o téme: MozogPompejeVezuv
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu