Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na karibskom ostrove Svätý Vincent vybuchla sopka: Prvá erupcia po 40 rokoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN JUAN - Na sopke La Soufriere na východokaribskom ostrove Svätý Vincent zaznamenali v piatok prvú erupciu po 40 rokoch, informovala agentúra AFP.

Úrady predtým nariadili evakuáciu časti obyvateľov oblasti bezprostredne ohrozenej erupciou vulkánu. Evakuačný rozkaz sa týka celkovo až 16.000 ľudí žijúcich v tzv. červenej zóne ohrozenia. Z ostrova ich odvezú člnmi a loďami.

Z krátera sopky La Soufriere, ktorá je najvyšším vrchom štátu Svätý Vincent a Grenadíny, stúpal po výbuchu stĺp popola do výšky asi 6000 metrov, uviedla miestna vládna agentúra pre mimoriadne situácie. Súčasne sa objavili obavy, že dôjde k veľkým materiálnym škodám. Popol sa dostal až na medzinárodné letisko Argyle, uviedol úrad. Agentúra AFP dodala, že letisko je v južnej časti ostrova, zatiaľ čo sopka sa nachádza na jeho severe. Erupciu potvrdilo aj seizmologické výskumné centrum na univerzite v Západnej Indii.

La Soufriere nevybuchla od roku 1979. Jej najväčší výbuch nastal pred viac ako storočím - v roku 1902 - a zahynulo pri ňom viac ako 1000 ľudí.

Viac o téme: VýbuchOstrovSopkaKaribikSan Juan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu