Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

KORONAVÍRUS Merkelová nesrší optimizmom: Krajiny nedodržiavajú opatrenia! Chce ich sprísniť

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v nedeľu vyzvala 16 spolkových krajín, aby dodržiavali dohodnuté protipandemické opatrenia.

"Príslušné opatrenia musíme zaviesť s plnou vážnosťou. Niektoré spolkové krajiny to robia, iné zatiaľ nie," povedala Merkelová v talkšou Anne Willová na verejnoprávnej televízii ARD. Ak sa tak nestane "vo veľmi blízkej budúcnosti", bude musieť premýšľať o tom, ako by to mohlo byť regulované na celoštátnej úrovni. "Na toto som prisahala, to je moja povinnosť," uviedla.

Jednou z možností je znovu sa zaoberať zákonom o ochrane pred infekciami a konkrétne povedať, čo sa v akom prípade musí stať. V tejto veci ešte neurobila konečné rozhodnutie, keďže ďalší postup si vyžaduje väčšinu v oboch komorách parlamentu. Zdôraznila, že spolková vláda a jednotlivé krajinské vlády musia konať spoločne. "Zo zákona sme povinní obmedziť šírenie infekcie. A v tejto  chvíli sa to nedeje," konštatovala Merkelová. V tejto súvislosti sa vyslovila za obmedzenie vychádzania v oblastiach s vysokým počtom prípadov nákazy. Podľa nej to môže byť "veľmi účinný prostriedok" najmä vo večerných hodinách.

V Nemecku by sa mal zaviesť zákaz vychádzania v oblastiach, kde počas siedmich dní pribudne viac ako 100 infikovaných na 100.000 obyvateľov. Jednotlivé spolkové krajiny si však môžu napriek tomu urobiť po svojom. Merkelová kritizovala premiéra spolkovej krajiny Sársko Tobiasa Hansa z jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU), ktorý napriek nepriaznivej situácii oznámil otvorenie rekreačných, športových a voľnočasových zariadení po Veľkej noci pre osoby s negatívnym výsledkom testu.

Zároveň odmietla skorší termín ďalšej konferencie s krajinskými premiérmi, ktorá je plánovaná na 12. apríla. Nemieni sa však nečinne prizerať, kým začne pribúdať 100.000 nakazených za deň. "Nepotrebujeme konferenciu premiérov, potrebujeme, aby spolkové krajiny konali," uviedla Merkelová. Podľa nej sa stále "nie všetci zbavili ilúzie, že s týmto vírusom sa dá vyjednávať".

Viac o téme: OpatreniaAngela MerkelováKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu