Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

KORONAVÍRUS Čínska vakcína vyvoláva silnú reakciu imunity: Lekári v Maďarsku ju neodporúčajú

Vakcína od čínskej spoločnosti Sinopharm
Vakcína od čínskej spoločnosti Sinopharm (Zdroj: SITA/AP Photo/Martin Mejia)

BUDAPEŠŤ - Výhodou vakcíny od čínskej spoločnosti Sinopharm je, že vyvoláva silnú reakciu imunitného systému človeka, povedala v pondelok v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby (ÁNTSZ) Cecília Müllerová.

Šéfka ŠÚKL o Sputniku V: Od ruskej vakcíny nemáme kompletnú dokumentáciu! Pri jej posúdení existuje riziko

Podľa agentúry MTI na on-line tlačovej konferencii operačného štábu Müllerová zdôraznila, že široká antigénová paleta vakcíny prispieva k masívnemu aktivovaniu imunity. "Mnohí vyjadrili nádej, že táto vakcína dokáže poskytnúť dlhodobejšiu a kvalitnejšiu ochranu, čo však ukáže iba budúcnosť," dodala. Šéfka úradu zdravotníctva podotkla, že aj maďarskú očkovaciu látku proti koronavírusu SARS-CoV-2 pripravujú zhodnou technológiou, akú použila spoločnosť Sinopharm.

Viacerí obvodní lekári v Maďarsku prejavili námietky voči čínskej protikoronavírusovej vakcíne, ktorou by mali začať tento týždeň očkovať, informoval denník Népszava. Denníku lekári uviedli, že k vakcíne je k dispozícii len maďarský preklad čínskeho popisu výrobku, avšak nie stanovisko maďarského orgánu, ktorý povolenie na domáce použitie udelil v mimoriadne zjednodušenom procese. Ako dodali, vakcínu nebudú nikomu odporúčať a podajú ju iba tomu, kto ju bude vyslovene požadovať.

Prvá zásielka čínskej vakcíny na zaočkovanie 275.000 ľudí dorazila do Maďarska 16. februára. Celkový počet infikovaných v Maďarsku do pondelka stúpol na 405.646 a úmrtí na 14.347. Proti SARS-CoV-2 zaočkovali dosiaľ 453.457 ľudí, z ktorých 201.005 dostalo aj druhú dávku vakcíny.

Viac o téme: VakcínaLekáriČínskaMaďarskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu