Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pripravovaný zákon ich prinútil konať: Facebook obmedzí zdieľanie spravodajského obsahu v Austrálii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Kiichiro Sato)

WASHINGTON - Spoločnosť Facebook v stredu vyhlásila, že prestane umožňovať zdieľanie spravodajského obsahu v Austrálii. Tento technologický gigant sa tak odmietol podriadiť regulačnému tlaku, aby sa o príjmy delil s mediálnym spoločnosťami. Informovala o tom agentúra AFP.

Austrália chce prijať legislatívu, na základe ktorej by digitálne spoločnosti museli platiť za spravodajský obsah. Podľa spoločností Facebook a Google ide o niečo, čo vytvorí globálny precedens a zničí fungovanie internetu. "Navrhovaný zákon zásadne nepochopil vzťah medzi našou platformou a vydavateľmi, ktorí ho používajú na zdieľanie spravodajského obsahu," uviedol manažér Facebooku pre Austráliu a Nový Zéland William Easton.

"Stáli sme tak pred ťažkým rozhodovaním: pokúsiť sa o dodržiavanie zákona, ktorý ignoruje realitu tohto vzťahu, alebo prestať umožňovať zdieľanie spravodajského obsahu v našich službách v Austrálii. S ťažkým srdcom si vyberáme to druhé," dodal.

AFP si všíma, že krok Facebooku je v kontraste s krokom spoločnosti Google, ktorá v posledných dňoch v reakcii na regulačný tlak uzavrela dohody s mediálnymi organizáciami vrátane spoločnosti mediálneho magnáta Ruperta Murdocha.

Austrália odsúdila rozhodnutie Facebooku zablokovať spravodajský obsah

Austrália kritizovala bezprecedentné rozhodnutie spoločnosti Facebook zablokovať v tejto krajine zdieľanie a prezeranie spravodajského obsahu. informovala agentúra Vo štvrtok AFP. Facebook vo štvrtok bez varovania zamedzil svojim používateľom v Austrálii možnosť zdieľať spravodajstvo a celosvetovo zablokoval prístup ku kontám austrálskych médií, uviedol minister financií Josh Frydenberg.

"Facebook urobil chybu. Rozhodnutie Facebooku je zbytočné, tvrdé a poškodí jeho reputáciu v Austrálii," dodal Frydenberg. Prekvapujúce rozhodnutie tejto súkromnej spoločnosti je reakciou za návrh zákona, na základe ktorého by musel austrálskym médiám platiť za zdieľanie ich obsahu.

Frydenberg však uviedol, že vláda je aj naďalej  odhodlaná návrh zákona schváliť. V stredu ho schválila Snemovňa reprezentantov a teraz sa ním zaoberá Senát. Podľa austrálskeho ministra pre komunikáciu Paula Fletchera Facebook svojim rozhodnutím prispieva k šíreniu dezinformácii. Austrálčania totiž na Facebooku už nenájdu obsah od spoločností, ktoré zamestnávajú profesionálnych novinárov a dodržiavajú redakčné a spravodajské štandardy.

Viac o téme: Facebook Austrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu