Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS V Austrálii ako prvého človeka zaočkovali veteránku druhej svetovej vojny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner)

SYDNEY - Austrália v nedeľu začala s očkovaním proti chorobe COVID-19. Prvým človekom, ktorého zaočkovali, bola bývalá opatrovateľka a veteránka druhej svetovej vojny, 84-ročná Jane Malysiaková, uviedla agentúra AFP. Oficiálne sa vakcinačný program v Austrálii spustí v pondelok.

Agentúra dodala, že v predvečer oficiálneho štartu vakcinácie bola zaočkovaná aj malá skupina vysokopostavených vládnych úradníkov. Medzi nimi bol aj predseda vlády Scott Morrison, ktorý dostal prvú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech v zdravotnom stredisku na severozápade Sydney. S očkovaním sa v Austrálii začína deň po tom, ako tam vo viacerých mestách došlo k masovým demonštráciám odporcov očkovania.

Prieskumom Austrálskej národnej univerzity sa zistilo, že takmer 22 percent Austrálčanov považuje za nepravdepodobné, že by sa dali zaočkovať. Počet ľudí s váhavým postojom k očkovaniu proti covidu sa v posledných mesiacoch zvýšil, vyplýva z prieskumov. Austrália spúšťa svoj očkovací program niekoľko mesiacov po iných krajinách. Disponuje 20 miliónmi dávok vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. Ďalej zakúpila vakcíny od firiem AstraZeneca (53,8 milióna dávok) a Novavax (51 milióna dávok), k dispozícii má i 25,5 milióna dávok vakcíny získanej vďaka distribučnej platforme COVAX, povedal začiatkom februára minister zdravotníctva Greg Hunt.

Austrália bola doposiaľ v boji proti epidémii relatívne úspešná: zaznamenala takmer 29.000 nakazených a 909 úmrtí z celkového počtu 25 miliónov obyvateľov. V snahe zastaviť šírenie pandémie zaviedli v krajine prísny lockdown, ako aj dôkladné testovanie a dohľadávanie kontaktov nakazených.

Viac o téme: OčkovanieVeteránDruhá svetová vojnaAustrália
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu