Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

EÚ má obavy z mutácie koronavírusu: Strach, že dôjde k explózii

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz predĺžil v krajine lockdown.
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz predĺžil v krajine lockdown. (Zdroj: SITA/AP/Ronald Zak)

BRUSEL - Situácia s nákazou koronavírusu je v mnohých štátoch Európskej únie (EÚ) kritická. Očkovanie napreduje len pomaly a medzičasom sa rozšírili nové nebezpečnejšie mutácie.

Mutácia koronavírusu vzbudzuje v EÚ veľké znepokojením, ako píše vo svojej správe nemecký Welt. Vo štvrtok sa chcú lídri EÚ o nej poradiť na osobitnom samite. Nové varianty koronavírusu sú známe z brazílskeho Amazonu, ako aj z Južnej Afriky a Veľkej Británie. Údajne sa rozšírili do 50 krajín.

Podľa salzburského infektológa Richarda Greila je britská mutácia asi o 40 až 70 percent nákazlivejšia ako pôvodný vírus. Británia v súčasnosti zápasí s extrémne vysokým počtom prípadov. Cez víkend zaznamenala krajina zhruba tretí najvyšší počet úmrtí od začiatku pandémie.

„Obava je veľká, že čoskoro dôjde k explózii koronavírusu,“ cituje Welt vysokého úradníka EÚ. Obávajú sa, že časti EÚ budú čoskoro „rovnaké ako vo Veľkej Británii“. Medzi prvým objavením sa koronavírusovej mutácie v krajine a explóziám prípadov uplynulo asi dva a pol mesiaca. Preto sa musí konať okamžite.

Pretože očkovacia kampaň, ktorá sa začala, by neposkytla dostatočnú ochranu v nasledujúcich dvoch až troch mesiacoch. Napokon, do tej doby nebolo imunizovaných dosť ľudí.

Včera, v nedeľu, oznámil rakúsky kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) predĺženie lockdownu vo svojej krajine. Rakúsky minister zdravotníctva podporuje tento kurz. Rudolf Anschober počíta s tým, že nasledujúcich desať týždňov bude „najťažšou fázou pandémie“ a teraz prebieha „boj s časom“.

Spolková a krajinské vlády budú rokovať o ďalších opatreniach zajtra, v utorok. Minulý štvrtok sa zišiel mimoriadny výbor Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorý sa stretol kvôli mutácii vírusu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu