Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kongres rokuje o impeachmente Trumpa: Veľký zvrat u republikánov, prišli s vlastným návrhom

Americký prezident Donald Trump Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

WASHINGTON - Republikánsky kongresman Adam Kinzinger, ktorý v Snemovni reprezentantov zastupuje štát Illinois, predpovedá, že impeachment (ústavnú žalobu) voči americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi v stredu podporí viacero republikánov. Informovala o tom agentúra AP.

Hlasovanie o podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi súvisí s obvineniami z "podnecovania povstania"  počas minulotýždňových útokov jeho podporovateľov na budovu Kapitolu. "Ak toto nie je dôvodom na impeachment, potom neviem, čo ním je," povedal Kinzinger.

"Toto je jeden z tých momentov, ktoré presahujú politiku," dodal. Za impeachment zahlasujú podľa jeho slov viacerí republikáni vrátane Liz Cheneyovej, Johna Katka, Freda Uptona či Jaime Herrerovej Beutlerovej. Kinzinger nespresnil, koľko kongresmanov z Republikánskej strany zahlasuje za impeachment, no podľa neho ich bude viac ako päť spomenutých.

Stúpenci dosluhujúceho republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane jedného policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami zo zmanipulovania volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.

Pelosiová označila Trumpa za hrozbu pre USA, vyzvala na jeho impeachment

Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v stredu vyhlásila, že americký prezident Donald Trump predstavuje bezprostrednú hrozbu pre Spojené štáty a je nutné naňho podať ústavnú žalobu. Informovala o tom agentúra AP.

Kongres rokuje o impeachmente
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Amanda Voisard/The Washington Post)

Demokratka Pelosiová počas svojho prejavu v Snemovni reprezentantov uviedla, že členovia Kongresu a celá krajina "zažili rebéliu, ktorá porušila posvätnosť Kapitolu a pokúsila sa zvrátiť vôľu amerického ľudu vyjadrenú v prezidentských voľbách".

"Vieme, že prezident Spojených štátov podnietil ozbrojenú vzburu voči našej krajine. Musí odísť. Je jasným a pretrvávajúcim nebezpečenstvom pre krajinu, ktorú máme všetci radi," poznamenala Pelosiová.

Dodala, že Trump "opakovane klamal" o výsledkoch prezidentských volieb z 3. novembra, v ktorých ho porazil demokrat Joe Biden. Odchádzajúci šéf Bieleho domu podľa jej slov "zasial samoúčelné pochybnosti o demokracii a protiústavne sa snažil ovplyvňovať štátnych predstaviteľov, aby zopakovali túto ozbrojenú vzburu proti našej krajine".

Hlasovanie o podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi súvisiace s obvineniami z "podnecovania povstania" počas minulotýždňových útokov jeho podporovateľov na budovu Kapitolu, sa očakáva v stredu večer okolo 15.00 h - 16.00 h miestneho času (21.00 h - 22.00 h SEČ).

Stúpenci dosluhujúceho republikánskeho prezidenta vtrhli 6. januára do budovy Kapitolu a prerušili tak spoločné zasadnutie oboch komôr Kongresu, na ktorom sa potvrdzovalo víťazstvo Bidena v novembrových voľbách. Vzniknutý chaos a násilie viedli k smrti piatich ľudí vrátane jedného policajta. Trump predtým svojich priaznivcov opätovne burcoval nepodloženými obvineniami o zmanipulovaní volieb a nabádal ich, aby pochodovali ku Kapitolu. Samotný Trump popiera, že by bol nabádal svojich stúpencov na násilnosti.

Republikáni nechcú impeachment, ale vyšetriť násilnosti a pokarhať Trumpa

Republikáni v Snemovni reprezentantov v stredu navrhli, že namiesto impeachmentu voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi by mal Kongres vytvoriť komisiu, ktorá by preskúmala minulotýždňové násilnosti v Kapitole. Ako alternatívu k impeachmentu republikáni predložili aj rezolúciu odsudzujúcu Trumpa za podnietenie nepokojov a porušenie prezidentskej prísahy. Informoval o tom spravodajský web usatoday.com.

V Snemovni sa v stredu popoludní okolo 09.00 h miestneho času (15.00 h SEČ) začala rozprava o návrhu ústavnej žaloby voči Trumpovi, ktorú predložili v pondelok demokrati. Ako prvá bola na programe debata o procedurálnych otázkach schvaľovania impeachmentu, po ktorej mala nasledovať rozprava o samotnej podstate návrhu. 

Konečné hlasovanie by sa malo uskutočniť medzi 15.00 h - 16.00 h miestneho času (21.00 h - 22.00 h SEČ). Očakáva sa, že demokratmi kontrolovaná Snemovňa návrh na začatie impeachmentu schváli. Diskusiu v Snemovni reprezentantov otvorila jej kaplánka Margaret Kibbenová modlitbou "za uchopenie spravodlivosti z vlády davu".

Cieľom komisie, ktorú navrhujú republikáni a mala by vzniknúť po vzore komisie analyzujúcej teroristické útoky z 11. septembra 2001, by bolo navrhovať spôsoby, ako v budúcnosti zabrániť podobným útokom na Kapitol. Demokrati uviedli, že útoky na budovu Kongresu dôkladne vyšetria, no Trump musí napriek tomu podľa nich podstúpiť aj proces impeachmentu. "Nemáme ani tušenia, čoho je schopný," povedal demokrat Jim McGovern.

"Radšej než o uzdravenie Ameriky sa usilujú ju ešte viac rozdeliť," povedal vplyvný republikán Tom Cole. Zatiaľ čo Cole odsúdil násilnosti v Kapitole a Trumpove slová označil za "neuvážené", Kongres by sa mal podľa neho pripravovať na novú administratívu a nie snažiť sa o potrestanie tej odchádzajúcej. "Ale namiesto toho, aby sme sa ako zjednocujúca sila pohli vpred, väčšina v Snemovni (reprezentantov) sa rozhodla nás ďalej rozdeľovať," dodal.

Podľa republikánskeho kongresmana Adama Kinzingera impeachment podporí najmenej päť republikánov. Ako alternatívu k demokratmi navrhovanej ústavnej žalobe predložili už v utorok šiesti republikánski členovia Snemovne návrh rezolúcie, ktorá ostro odsudzuje Donalda Trumpa za porušenie prezidentskej prísahy. 

Tohto skutku sa mal podľa textu rezolúcie dopustiť tým, že sa pokúsil zvrátiť legitímne výsledky prezidentských volieb a že svojimi opakovanými klamstvami ohľadne volieb podnietil násilnosti v budove Kongresu. Podľa návrhu tým Trump vážne ohrozil bezpečnosť USA a ich vládnych inštitúcií. Rezolúcia predložená republikánmi potvrdzuje Joea Bidena ako víťaza novembrových prezidentských volieb.  

Vedúci predstavitelia Demokratickej strany však napriek tomu trvajú na urýchlenom impeachmente: Trump je totiž podľa nich príliš nebezpečný, aby mohol zostať v úrade po zvyšok svojho mandátu. Biden sa ujme prezidentskej funkcie 20. januára. 

Líder republikánov McConnell naznačil možnú podporu impeachmentu, tvrdí zdroj CNN

Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell podľa nemenovaného zdroja z Republikánskej strany naznačil, že je naklonený možnému impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa. Informovala o tom v stredu stanica CNN.

Líder republikánskej väčšiny v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/J. Scott Applewhite)

Na rozdiel od lídra republikánov v Snemovni reprezentantov Kevina McCarthyho si McConnell podľa spomínaného zdroja "nemyslí, že sa Trump len tak stratí". Domnieva sa tiež, že Republikánska "strana sa musí (od Trumpa) jasne oddeliť, aby sa zachránila". McConnell sa doteraz podľa CNN k impeachmentu verejne nevyjadroval a v tom, čo povedal médiám, bol veľmi opatrný. Podľa zdrojov CNN je McConnell na Trumpa pre násilnosti na Kapitole veľmi nahnevaný s prezidentom v súčasnosti vôbec nekomunikuje. 

Ďalší zdroj z prostredia Republikánskej strany povedal, že sa očakáva, že za impeachment zahlasuje v Snemovni reprezentantov 10 až 20 republikánov. Biely dom podľa tohto zdroja vyvíja veľký nátlak na členov Kongresu, aby za impeachment nehlasovali. Tí zaň údajne "chcú hlasovať, no oprávnene sa obávajú o svoje životy a životy svojich rodín". Zdroj CNN poukázal i na to, že Trump sa i týždeň po udalostiach zo 6. januára, keď do budovy Kongresu vnikli jeho rozhnevaní stúpenci, snaží zastrašovať jeho členov.

Celý areál Kapitolu, v ktorého budove momentálne prebieha diskusia o impeachmente a večer sa očakáva hlasovanie, strážia ozbrojení členovia Národnej gardy. Na mieste sú prítomní i príslušníci washingtonskej metropolitnej polície, policajné zložky chrániace sídlo Kongresu či vojenská polícia. V okolí Kapitolu je kompletne zastavená doprava.

Líder republikánskej väčšiny v Senáte nevylúčil, že podporí impeachment

Líder republikánskej väčšiny v americkom Senáte Mitch McConnell v stredu naznačil, že sa ešte nerozhodol, ako zahlasuje vo veci impeachmentu prezidenta Donalda Trumpa. Ako píše agentúra AFP, nevylúčil tým, že ústavnú žalobu voči odchádzajúcemu šéfovi Bieleho domu podporí.

"Keďže médiá zaplavili špekulácie, ešte som nespravil konečné rozhodnutie o tom, ako budem hlasovať a chcem si vypočuť právne argumenty, keď budú prezentované Senátu," uviedol McConnell pred svojimi republikánskymi kolegami. Jeho príklad by pri prípadnom hlasovaní o impeachmente v Senáte mohli nasledovať aj ďalší republikáni. 

Stanica CNN predtým informovala, že McConnell určite neschváli konanie mimoriadneho zasadnutia Senátu. To znamená, že členovia Senátu sa znova nezídu skôr ako 19. januára, čo je deň pred slávnostnou inauguráciou nového demokratického prezidenta Joea Bidena.

Proces s Trumpom v Senáte prebehne zrejme až po Bidenovej inaugurácii

Ak kongresmani Snemovne reprezentantov v stredu zahlasujú za návrh ústavnej žaloby voči prezidentovi Donaldovi Trumpovi, proces s Trumpom v Senáte bude takmer určite prebiehať až po inaugurácii nového šéfa Bieleho domu Joea Bidena. Povedal to hovorca Mitcha McConnella, lídra republikánskej väčšiny v americkom Senáte, informovala agentúra AP.

Hovorca spresnil, že McConnellovi spolupracovníci povedali pracovníkom kancelárie lídra demokratickej menšiny v Senáte Chucka Schumera, že McConnell určite neschváli konanie mimoriadneho zasadnutia Senátu. To znamená, že členovia Senátu sa znova nezídu skôr ako 19. januára, čo je deň pred slávnostnou inauguráciou nového demokratického prezidenta Bidena. McConnellovo rozhodnutie potvrdil na Twitteri aj jeho hovorca Doug Andres.

Hlasovanie o podaní ústavnej žaloby voči Trumpovi súvisiace s obvineniami z "podnecovania povstania" počas minulotýždňových útokov jeho podporovateľov na budovu Kapitolu, sa očakáva v stredu večer okolo 15.00 h - 16.00 h miestneho času (21.00 h - 22.00 h SEČ). Uznať Trumpa za vinného a odvolať ho z úradu však môže až druhá komora Kongresu, Senát.

Viac o téme: PodporaŽalobaRepublikániDonald TrumpKongresmaniImpeachment
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu