Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

KORONAVÍRUS zmenil spôsob života Slovákov: Stále viac sme na internete! Je to bezpečnejšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Slováci viac využívajú takzvané chatovacie aplikácie, teda na rýchle posielanie správ, ďalej telefonovanie cez internet a on-line spravodajstvo. Naopak posielanie e-mailov pre osobnú potrebu stagnuje. V čase pandémie choroby COVID-19 sa zvýšil záujem o vzdelávanie cez internet a tiež o internetové objednávky jedla. Vyplýva to z výsledkov minuloročného prieskumu slovenských štatistického úradu o využívaní internetu, pri ktorom štatistici oslovili cez 5500 domácností.

V elektronickej komunikácii na súkromné ​​účely obyvatelia Slovenska (84,7 percenta) používajú hlavne e-maily, oproti roku 2019 to ale predstavuje mierny pokles. Takmer tri štvrtiny Slovákov už naopak využívajú aplikácie na posielanie správ, ako napríklad Skype a Messenger.

Vzdelávanie online

Predvlani tak robilo len zhruba dve tretiny populácie. Už sedem z desiatich Slovákov telefonuje alebo uskutočňuje videohovory cez internet, pri ktorých sa za samotné hovory okrem poplatkov za dátové pripojenie neplatí. Zhruba rovnaký podiel obyvateľov krajiny je aktívny na sociálnych sieťach.

KORONAVÍRUS zmenil spôsob života
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vlani sa tiež na Slovensku zvýšil podiel ľudí, ktorí využili možnosti vzdelávania cez internet. Štatistický úrad zároveň uviedol, že školy už počas prvej vlny pandémie COVID-19 stavili na všetky možnosti dištančné výučby.

Stále viac sme na internete

Vzdelávacie aktivity a odborná príprava cez internet podľa štatistikov takisto predstavovala bezpečnú alternatívu v čase, keď obyvatelia Slovenska boli kvôli koronavírusu nútení obmedziť svoje sociálne kontakty. Vlani, kedy karanténne obmedzenia poznamenala aj prevádzku reštaurácií, sa podľa prieskumu zvýšili internetové objednávky na dodávky jedla.

Stále viac Slovákov používa internet na vyhľadávanie informácií o tovare a službách a tiež na sledovanie on-line spravodajstvo, novín a časopisov. V krajine už roky klesá predaj papierovej verzie tlače. Pripojenie k internetu má na Slovensku viac ako osem z desiatich domácností. Počítač a internet má podľa štatistikov takmer každá domácnosti, ktorá chce tieto technológie využívať.

Viac o téme: Internet SlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu