Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrozí im až 19 rokov: Najvyšší súd opäť odročil pojednávanie v kauze zmenky: Ruska mali poliať kyselinou!

Kauza televíznych zmeniek je na Najvyššom súde. Zobraziť galériu (19)
Kauza televíznych zmeniek je na Najvyššom súde. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Kauzou televíznych zmeniek TV Markíza, v ktorej senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal Mariana Kočnera a Pavla Ruska koncom februára tohto roka za vinných z ich falšovania, sa odvolací Najvyšší súd (NS) SR bude zaoberať dnes.

Aktualizované o 09:48 

Senát Najvyššieho súdu SR odročil verejné zasadnutie vo veci falšovania zmeniek televízie Markíza na 12. a 13. januára 2021. Pôvodne sa malo vo veci konať v utorok aj v stredu (16. 12.).

Hrozí im až 19
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 09:40

Rusko nemal utrpieť vážne zranenia. Podľa odporúčanej liečby si má preplachovať nos. Práceneschopnosť mu potvrdil známy doktor Peter Lipták. Ten istý lekár mu vystavil potvrdenie aj v novembri 2019, kedy sa odročilo pojednávanie v kauze zmenky. V tom čase Rusko tvrdil, že má problémy s krčnou chrbticou. Lipšic upozorňuje na obštrukcie.

Aktuálnu práceneschopnosť obžalovaného bývalého riaditeľa televízie Markíza spochybňuje aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. "Obžalovaný sa má večer pred pojednávaním chrániť pred nástrahami. Nenachádzam v stanovisku lekára, aby tam bolo konštatované, že stav Pavla R. je ohrozený," povedal Šanta. 

Hrozí im až 19
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 09:28

Rusko nedal súhlas na to, aby sa pojednávalo v jeho neprítomnosti. Uviedol to jeho obhajca Marek Para. Ten súdu navrhuje, aby Ruska vylúčili na samostatné konanie. Prokurátor Ján Šanta s týmto návrhom súhlasí. Právny zástupca Markízy Daniel Lipšic naopak navrhuje, aby Ruska okamžite zadržali.

Hrozí im až 19
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované o 09:12

Pojednávanie sa začalo, priviedli aj Mariana Kočnera, ktorý je stále vo väzbe. Pavol Rusko má len monitorovací náramok. Predsedníčka senátu číta jeho ospravedlnenie, v ktorom píše, že ho v noci napadli. Údajne mu do očí a úst mali vyliať kyselinu, Rusko preto nemôže rozprávať. 

Marian Kočner na Najvyššom súde
Zobraziť galériu (19)
Marian Kočner na Najvyššom súde  (Zdroj: Vlado Anjel )

Na konanie v jeho neprítmnosti súhlas nedal, pretože chce byť na pojednávaní a klásť otázky.

Aktualizované o 08:03

Vyjadrenie prokurátora Jána Šantu

Prokurátor Ján Šanta na Najvyššom súde v kauze zmenky (Zdroj: Vlado Anjel)

Aktualizované o 08:49

Podľa informácií DenníkaN mal Pavol Rusko skončiť v nemocnici. Tvrdí, že si bol včera zabehať a neznáma osoba ho poliala neznámou látkou. Či sa verejné zasadnutie uskutoční, je zatiaľ otázne. 

Zmenky
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Obhajca Pavla Ruska Marek Para
Zobraziť galériu (19)
Obhajca Pavla Ruska Marek Para  (Zdroj: Vlado Anjel)

Advokát Marek Kamenický
Zobraziť galériu (19)
Advokát Marek Kamenický  (Zdroj: Vlado Anjel)

Senát 4T v zložení Pavol Farkaš, Alena Šišková a Martina Zeleňáková vytýčil verejné zasadnutie vo veci na utorok (15. 12.) a na stredu (16. 12.). Na zasadnutí, ktoré je naplánované v súlade s protiepidemiologickými opatreniami a s obmedzeným vstupom verejnosti, sa bude rozhodovať o odvolaní sa oboch procesných strán – teda obžalovaných aj dozorového prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu.

Kauza zmeniek na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
Zobraziť galériu (19)
Kauza zmeniek na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.  (Zdroj: Topky/Peter Korček)

Pôvodne sa malo o odvolaniach voči verdiktu prvostupňového súdu rozhodovať už v novembri, ale pre pandemickú situáciu NS SR verejné zasadnutie zrušil. Senát ŠTS predsedu Emila Klemaniča odsúdil dvojicu 27. februára na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian Kočner dostal aj peňažný trest 10.000 eur. Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli.

Kauza televíznych zmeniek je
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Klemanič, okrem iného, v odôvodnení rozsudku uviedol, že prepis komunikácie Kočnera cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu. Pri výške trestu súd podľa jeho slov zohľadnil vysoké sumy, ktoré si za zmenky obžalovaní pýtali. Nárok na náhradu škody nebol Markíze priznaný vzhľadom na to, že skutočná škoda nevznikla, keďže zmenky neboli nikdy vyplatené.

Prokurátor pôvodne požadoval pre obžalovaných 20-ročný trest odňatia slobody. Kočner a Rusko podľa obžaloby po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur. Vo veci Štefana Ágha otvoril ŠTS v Pezinku pojednávanie 20 novembra.

Kauza televíznych zmeniek je
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

Marian Kočner je zatiaľ jesenným verdiktom ŠTS neprávoplatne oslobodený spod obžaloby z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Odvolaním prokurátora sa bude zaoberať NS SR. Pavol Rusko je zase obžalovaný s členmi slovenského podsvetia aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej. V tomto prípade je najbližšie pojednávanie naplánované pred Okresným súdom Bratislava I na február 2021.

Viac o téme: ZmenkySúd Najvyšší súdPavol RuskoMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu