Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Sankcie USA sťažujú boj Iránu s koronavírusom, tvrdí Rúhání

Iránsky prezident Hasan Rúhání
Iránsky prezident Hasan Rúhání (Zdroj: SITA/Iranian Presidency Office via AP)

TEHERÁN - Sankcie Spojených štátov sťažujú Iránu nákup zdravotníckeho materiálu, ktorý táto koronavírusom najhoršie zasiahnutá blízkovýchodná krajina potrebuje pre boj s epidémiou. V stredu to uviedol iránsky prezident Hasan Rúhání, informovala agentúra AP.

Washington síce trvá na tom, že humanitárne dodávky vrátane liekov sú vyňaté spod sankcií, avšak mnoho spoločností a bánk sa obáva porušenia pravidiel a vyhýba sa akýmkoľvek transakciám s Teheránom. Irán navyše v dôsledku sankcií nemá prístup k medzinárodnému bankovému systému, čo sťažuje prevod platieb.

"Naši ľudia by mali vedieť, že pre každý krok, ktorý plánujeme podniknúť pri dovoze liekov, vakcín a vybavenia, by sme mali Trumpa stokrát prekliať," uviedol Rúhání, ktorého citovala iránska agentúra IRNA. Dodal, že pre Irán je nesmierne ťažké vykonať aj jednoduché transakcie, keďže prevod finančných prostriedkov v súvislosti s nákupom liekov z iných krajín môže trvať aj "týždne".

Napriek tomu Irán podľa Rúháního robí všetko pre to, aby nakúpil vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a čo najskôr ich podal rizikovým skupinám obyvateľstva. Islamská republika chce doviesť zo zahraničia 20 miliónov dávok očkovacej látky, pričom v krajine žije takmer 80 miliónov ľudí. Minulý týždeň Teherán oznámil, že pracuje na vlastnej vakcíne, ktorú chce budúci mesiac začať testovať na ľuďoch.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Islamská republika, ktorá eviduje spolu už 50.000 úmrtí na ochorenie COVID-19, sa zdráha zaviesť tvrdý lockdown, a to čiastočne pre obavy, že by ešte zhoršil už aj tak vážnu hospodársku krízu, komentuje AP. Iránska mena sa v ostatných rokoch v dôsledku sankcií prudko prepadla, čo spôsobilo nárast cien základného tovaru a znehodnotenie úspor miliónov obyvateľov.

Viac o téme: PandémiaSankcieUSAIránKoronavírusHasan Rúhání
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu