Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Voľby v USA: Biden už má dostatok voliteľských hlasov, žaloby stáli Trumpovu kampaň závratnú sumu

Donald Trump a Joe Biden Zobraziť galériu (2)
Donald Trump a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Predstavitelia amerického štátu Kalifornia oficiálne potvrdili, že víťazom prezidentských volieb v tomto štáte sa stal demokrat Joe Biden. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Oficiálny súhlas s víťazstvom Bidena oznámil demokratický štátny tajomník Kalifornie Alex Padilla. Podľa AP Biden získal v Kalifornii 55 hlasov voliteľov a celkovo tak 279. Presiahol tým potrebnú hranicu 270 hlasov voliteľov a porazil svojho republikánskeho protikandidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Trumpa.

Tím dosluhujúceho prezidenta Trumpa aj mesiac po voľbách odmieta uznať volebnú porážku na úkor Bidena a dosiaľ stále hovorí o podvodoch, ku ktorým malo údajne dôjsť vo viacerých štátoch. Víťazom prezidentských volieb z 3. novembra sa stal demokratický kandidát Biden po tom, čo zvíťazil v kľúčovom štáte Pensylvánia. Americké médiá ho vyhlásili za víťaza už 7. novembra.

Dosluhujúci americký prezident Donald
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci, File)

Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí Joea Bidena za prezidenta a Kamalu Harrisovú za viceprezidentku, sa zíde 14. decembra. Jednotlivé štáty musia do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr 8. decembra. Bidenova slávnostná inaugurácia je naplánovaná na 20. januára 2021.

Právna bitka stála Trumpovu kampaň už takmer deväť miliónov dolárov

Kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa za doteraz neúspešnú bitku o zvrátenie výsledkov z novembrových prezidentských volieb utratila už bezmála deväť miliónov dolárov. Skoro 2,3 milióna dolárov z tejto sumy predstavujú výdavky za právnikov a asistentov, informovala agentúra Reuters.

V prezidentských voľbách 3. novembra Trumpa porazil jeho demokratický sok Joe Biden. Republikánsky prezident ale tvrdí, že hlasovanie sprevádzali rozsiahle podvody bez toho, aby poskytol patričné ​​dôkazy. Samotný minister spravodlivosti William Barr tento týždeň povedal, že jeho rezort žiadne dôkazy svedčiace o rozsiahlych volebných podvodoch v hlasovaní nezaznamenal.

36-ročnej právničke Jenne Ellisovej, ktorá je jednou z najprominentnejších tvárí Trumpovho právneho tímu, bolo v novembri vyplatených 30 000 dolárov. Uvádza to správa, ktorú vo štvrtok Trumpova kampaň podala Federálnej volebnej komisii (FEC). V októbri právna poradkyňa podľa staršej správy dostala zaplatené 138.258 dolárov. Čiastku, ktorú dostal Trumpov osobný právnik Rudy Giuliani, ktorý stojí  na čele povolebného boja, správa neuvádza.

Giuliani a Ellisová v uplynulých týždňoch usporiadali sériu stretnutí s cieľom propagovať nepodložené tvrdenia, že prezidentské voľby sprevádzali rozsiahle podvody a prinútiť tak štátnych zákonodarcov, aby zakročili a označili Trumpa za víťaza. Na žiadosť Reuters o komentár Giuliani, Ellisová ani hovorca Trumpovej kampane nereagovali.

Najnovšia správa, ktorú kampaň podala FEC, sa vzťahuje na obdobie medzi 15. októbrom a 23. novembrom. Výdavky podľa nej predstavovali zhruba 8,8 milióna dolárov. Právne poradenstvo pritom predstavovalo druhú najvyššiu položku z tejto sumy. Najväčší výdavok z celkovej sumy - zhruba tri milióny dolárov - bol spojený s čiastočným prepočítaním hlasov vo Wisconsine, ktoré nakoniec zvýšilo Bidenov náskok o 87 hlasov. Skoro 2,2 milióna dolárov kampaň zaplatila za SMS správy stúpencom prezidenta, ktoré obsahovali žiadosť o peňažné príspevky na právny boj. Táto reklamná kampaň podľa dokumentu predstavovala za dané obdobie tretí najväčší výdavok, skoro 2,2 milióna dolárov.

Právne úsilie bolo mocným nástrojom pre získavanie finančných prostriedkov, píše Reuters. Trumpova kampaň uviedla, že od volieb od darcov dostala viac ako 207 miliónov dolárov. Trumpovi právnici podali rad žalôb v kľúčových štátoch v snahe presvedčiť štátnych a federálnych sudcov, aby Bidenovu výhru anulovali. Napriek prezidentovým opakovaným a nepodloženým tvrdeniam, že voľby boli "zmanipulované", sa žaloby venovali užšiemu okruhu tvrdení o nezrovnalostiach v korešpondenčnom hlasovaní.

Väčšinu z týchto žalôb sudcovia zamietli. Minulý týždeň federálny odvolací súd vo Filadelfii zamietol odvolanie Trumpovho tímu proti výsledkom v Pensylvánii. Tvrdenia kampane sú podľa súdu neopodstatnené a chýbajú im dôkazy. Najlepšie plateným členom Trumpovho tímu pre prepočet hlasov bola právna firma Kasowitz Benson Torres, ktorá v novembri dostala 600.000 dolárov, ďalšia firma Marks & Sokolov z Filadelfie dostala 161.841 dolárov. Spoločnosť je známa aj svojou činnosťou na Ukrajine a v Rusku.

Viac o téme: Prezidentské voľbyHlasyVýdavkyŽalobyUSADonald TrumpJoe BidenZbor voliteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu