Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Je rozhodnuté, všetky hlasy sú spočítané: Konečné výsledky potvrdili víťazstvo Bidena

Donald Trump a Joe Biden
Donald Trump a Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky/Andrew Harnik)

WASHINGTON - Všetky štáty USA vyhlásili z utorka na stredu výsledky prezidentských volieb, čím potvrdili víťazstvo demokrata Joea Bidena nad republikánom Donaldom Trumpom v hlasovaní z 3. novembra v pomere 306 ku 232 voliteľským hlasom. Informovala o tom agentúra AP.

Jednotlivé štáty museli do Washingtonu doručiť svoje správy s overenými konečnými výsledkami najneskôr do 8. decembra. Podľa Rebeccy Greenovej, profesorky pôsobiacej na William & Mary Law School v meste Williamsburg vo Virgínii, musí Kongres tieto konečné výsledky akceptovať. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

Ako píše denník The New York Times, cieľom Trumpovej neúspešnej kampane, ktorej súčasťou boli mnohé žaloby a žiadosti o prepočítanie hlasov v kľúčových štátoch, bolo spôsobiť oneskorenie procesu potvrdenia konečných výsledkov. Všetky z týchto rozhodujúcich štátov ich však doručili do 30. novembra.

Odchádzajúci prezident Trump odmietol výsledky volieb a svoju prehru uznať. Tvrdí, že došlo k rozsiahlym volebným podvodom a republikánov v kľúčových štátoch vyzval, aby zvolili voliteľov, ktorí zaňho zahlasujú, a to dokonca po tom, čo tieto štáty potvrdili víťazstvo Bidena. Súdne žaloby v Arizone, Georgii, Michigane, Nevade, Pensylvánii aj Wisconsine dopadli v Trumpov neprospech.

Viac o téme: VoľbyPrezidentUSADonald TrumpJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu