Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Británia na nič nečaká, s očkovaním chce začať už v utorok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská Národná zdravotná služba (NHS) plánuje začať s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 už na budúci utorok. Povedal to v piatok pre stanicu BBC generálny riaditeľ NHS Chris Hopson po tom, ako do krajiny dorazila vo štvrtok prvá dodávka vakcín od spoločností BioNTech a Pfizer.

Premiér Boris Johnson už predtým označil chystanú vakcináciu za najväčšiu očkovaciu kampaň v dejinách Británie. Očakáva sa, že do Británie už na budúci týždeň dopravia približne 800.000 dávok vakcíny od spoločností BioNTech a Pfizer, ktorú tento týždeň schválil britský regulačný úrad na všeobecné použitie. Milióny ďalších dávok by mali doraziť ešte do konca tohto kalendárneho roka.

Britský premiér Boris Johnson
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Spojené kráľovstvo 2. decembra ako vôbec prvá krajina na svete oficiálne schválilo očkovaciu látku proti ochoreniu COVID-19 od spoločností Pfizer a BioNTech na všeobecné použitie. Vakcína bude najskôr podávaná rizikovým skupinám, ako sú ľudia žijúci alebo pracujúci v domovoch s opatrovateľskou starostlivosťou, osoby staršie ako 80 rokov či zdravotnícky personál.


Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku


Keďže vakcína musí byť skladovaná pri teplote mínus 70 stupňoch Celzia, bude najprv podávaná v približne 50 nemocničných zariadeniach. BioNTech a Pfizer v novembri oznámili, že ich očkovacia látka má podľa konečnej analýzy tretej fázy klinických testov až 95-percentnú účinnosť. Spoločnosti požiadali o jej schválenie na mimoriadne použitie taktiež regulačné úrady EÚ a USA, ktoré ich žiadosť zatiaľ posudzujú. Británia patrí ku krajinám, ktoré pandémia nového koronavírusu zasiahla najviac. V súvislosti s nákazou tam dosiaľ podľa oficiálnych štatistík zomrelo vyše 60.000 osôb.

Viac o téme: TestovaniePandémiaVeľká BritániaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu