Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Palestínčania sú optimistickí: Dúfajú v reštart vzťahov s USA za Bidena

Novozvolený prezident USA Joe Biden
Novozvolený prezident USA Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Harnik)

RAMALLAH - Palestínske vedenie je "optimistické" v tom, že sú šance na reštart vzťahov so Spojenými štátmi za vlády novozvoleného prezidenta Joea Bidena, vyhlásil vo štvrtok palestínsky minister zahraničných vecí Rijád al-Malkí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Máme dostatok dôvodov na obnovenie kontaktov s novou americkou administratívou vo chvíli, keď sa ujme úradovania", ale dokonca aj skôr, povedal minister al-Malkí na online konferencii MED 2020 v Ríme o zahraničnej politike. "Celkovo sme optimistickí a sme pripravení na kontakty s novou administratívou," dodal al-Malkí s tým, že palestínsky prezident Mahmúd Abbás očakáva telefonický rozhovor s Bidenom.

Al-Malkí podľa svojich slov očakáva, že nový líder USA "sa zbaví Trumpovho dedičstva" na Blízkom východe, teda aj takzvanej "dohody storočia" a Abrahámových dohôd. Abrahámove dohody, podpísané vo Washingtone v septembri, predstavujú historickú normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami - Bahrajnom a Spojenými arabskými emirátmi (SAE). Palestínsku lídri obvinili po podpise dokumentov oba arabské štáty zo "zrady".

Vo štvrtok však al-Malkí použil zmierlivejší tón a vymenoval podmienky, na základe ktorých Palestínčania neprerušia vzťahy s arabskými krajinami, ktoré uznávajú Izrael. "Keďže otvorene vyhlásili, že podporujú palestínsku otázku, že stále veria v arabskú mierovú iniciatívu, potom nemáme problém s pokračovaním našich vzťahov s Bahrajnom a so Spojenými arabskými emirátmi - ani so žiadnou inou krajinou v arabskom svete, ktorá sa rozhodne v blízkej budúcnosti normalizovať vzťahy s Izraelom," vysvetlil šéf palestínskej diplomacie.

Viac o téme: VzťahyUSAPalestínaJoe Biden
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu