Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Izraelský najvyšší súd rozhodol: Do Austrálie vydá ženu obvinenú zo zneužívania

Malka Leiferová prichádza do súdnej siene v Jeruzaleme.
Malka Leiferová prichádza do súdnej siene v Jeruzaleme. (Zdroj: TASR/AP Photo/Mahmoud Illean, File)

JERUZALEM - Izraelský najvyšší súd v utorok zamietol žiadosť proti vydaniu Malky Leiferovej do Austrálie, informovala agentúra AFP. Táto bývalá učiteľka je tam stíhaná za sexuálne zneužívanie žiakov.

Leiferová, bývalá učiteľka na ultraortodoxnej škole v meste Melbourne, sa usiluje vyhnúť extradícii od roku 2014 a tvrdí, že je nevinná, pripomína AFP. Izraelské ministerstvo spravodlivosti vo vyhlásení uviedlo, že utorňajšie rozhodnutie súdu bolo významným krokom k vydaniu Leiferovej do Austrálie. Ministerstvo podľa svojich vyjadrení bude pokračovať v úsilí urýchliť vydanie, aby v Austrálii čelila súdnemu konaniu v súvislosti s trestnými činmi, z ktorých je obvinená.

Izraelský minister spravodlivosti Avi Nissenkorn rozhodnutie súdu privítal a povedal, že príkaz na vydanie okamžite podpíše. Kritici vrátane údajných obetí zneužívania izraelské úrady obviňujú, že proces naťahujú príliš dlho, píše AFP. Súd v Jeruzaleme v septembri žiadosti o vydanie Leiferovej vyhovel po tom, ako najvyšší súd potvrdil rozhodnutie o jej psychickej spôsobilosti čeliť súdnemu konaniu.

Izraelský psychiatrický výbor predtým rozhodol, že Leiferová klamala o svojej údajnej duševnej poruche, v dôsledku ktorej mala byť nespôsobilá postaviť sa pred súd. Správy o údajnom sexuálnom zneužívaní troch sestier na ultraortodoxnej škole v meste Melbourne začali kolovať v roku 2008. Leiferová vtedy Austráliu opustila a vrátila sa do rodného Izraela.

Viac o téme: Sexuálne zneužívanieAustráliaJeruzalemMalka Leiferová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu