Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odmietnuť migranta je absurdná dezinterpretácia kresťanstva aj kultúry, odkázal svetu pápež

Pápež František Zobraziť galériu (3)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP/Andrew Medichini)

VATIKÁN - Pápež František vo svojej novej knihe publikovanej v pondelok zdôraznil, že migrácia neohrozuje kresťanstvo ani kresťanskú kultúru. Informovala o tom agentúra AFP.

"Odmietnuť strápeného migranta, odhliadnuc od jeho vierovyznania, zo strachu z oslabenia "kresťanskej" kultúry je absurdná dezinterpretácia kresťanstva aj kultúry," uviedol pápež. "Migrácia kresťanstvo neohrozuje, (ohrozuje ho) len v mysliach tých, ktorí sa obohacujú na úkor takýchto vyhlásení," dodal.  

"Hlásať evanjelium a neposkytnúť pomoc cudzincom v núdzi a neuznať ich za božie deti, znamená podporovať kultúru, ktorá má s kresťanstvom spoločné len meno a je zbavená všetkého, čo ju robí jedinečnou," uviedol pápež vo svojej novej knihe Let Us Dream: The Path to a Better Future (Snívajme: Cesta k lepšej budúcnosti), kde vedie rozhovory s britským životopiscom Austenom Ivereighom.

Pápež František
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Vatican News via AP)

František je sám vnukom talianskych imigrantov, ktorí sa usadili v Argentíne. Vo svojich vystúpeniach pravidelne vyjadruje solidaritu s utečencami a kritizuje bohaté krajiny, ktoré im odmietajú poskytnúť útočisko, píše AFP. V novej knihe sa pápež venuje prevažne témam súvisiacim so súčasnou pandémiou koronavírusu. 

Pápež sa prvýkrát zmienil o "utláčaných" Ujguroch

Pápež František sa vo svojej novej knihe zmienil o čínskej moslimskej menšine Ujgurov, ktorých vôbec prvýkrát označil za "utláčané" etnikum. Informovala o tom agentúra Reuters. "Často myslím na prenasledované ľudské spoločenstvá: Rohingov, úbohých Ujgurov či Jezídov," uviedol pontifik v časti novej knihy, v ktorej píše aj o prenasledovaní kresťanov v niektorých v islamských krajinách.

O moslimskej menšine Rohingov prenasledovanej v Mjanmarsku a Jezídoch, ktorých vyvražďovali islamisti v Iraku, sa pápež zmienil už aj v minulosti. Čínskych Ujgurov však zaradil medzi prenasledované etniká vôbec po prvý raz. Vatikán sa podľa kritikov zdráhal hovoriť o Ujguroch už skôr, pretože s Pekingom viedol rozhovory o obnove kontroverznej dohody týkajúcej sa vymenúvania čínskych katolíckych biskupov.

Pápež František po prvýkrát
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo Svätú stolicu vyzval, aby od tejto dohody upustila. V septembri však bola napriek tomu obnovená, pripomína Reuters. Ujguri sú turkotatárske etnikum s približne 12 miliónmi obyvateľov prevažne moslimského vierovyznania. Žijú v severozápadnej Číne a Peking ich obviňuje zo separatizmu a terorizmu.

Ľudskoprávne skupiny, akademici a novinári odhalili v ostatných mesiacoch rozsiahle potláčanie ľudských práv ujgurských a kazašských moslimov v čínskom regióne Sin-ťiang - vrátane hromadných internácií, sterilizácií, nútených prác, obmedzení pohybu a potláčania ich vierovyznania. Približne jeden milión Ujgurov a príslušníkov ďalších menšín je zadržiavaných v internačných táboroch. Peking obhajuje svoje kroky v Sin-ťiangu tvrdením, že detenčné zariadenia sú nevyhnutné v boji proti terorizmu a náboženskému extrémizmu.

Viac o téme: KnihaMigráciaVatikánPápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu