Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

VIDEO Policajná elita putuje do väzby! Okrem Gašpara aj Mihálik a Krajmer, Hraško sa psychicky zrútil

Záber zo zadržania Tibora Gašpara. Zobraziť galériu (10)
Záber zo zadržania Tibora Gašpara. (Zdroj: Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar bude stíhaný väzobne. Rozhodol o tom sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku. Rozhodnutie ale nie je právoplatné, obvinený a jeho obhajca podali sťažnosť. Médiá o tom informoval obhajca Gašpara Eugen Cimmermann. Sudca v nedeľu postupne rozhodoval aj o ďalších obvinených v kauze Očistec.

Cimmermann zastupuje v prípade obvinených a zadržaných počas štvrtkovej (5.11.) policajnej akcie Očistec i bývalého zástupcu riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Milana Mihálika, ktorého podľa rozhodnutia súdu budú tiež stíhať väzobne.

NAKA zadržala Tibora Gašpara
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

"ŠTS rozhodol o väzbe mojich klientov s tým, že vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a vzal ich do väzby. Moji klienti vo vzťahu k rozhodnutiu ŠTS podali sťažnosť. Tým pádom rozhodnutie nie je právoplatné, ale je vykonateľné. O našej sťažnosti následne bude rozhodovať Najvyšší súd SR," povedal obhajca.

Prečítajte si aj: Akcia Očistec: Sudca rozhoduje o väzbe pre policajnú elitu, jeden z obvinených sa mal priznať

Na otázku TASR, či bývalý policajný šéf bude väzobne stíhaný aj z dôvodu možného úteku, Cimmermann uviedol, že "sudca nevyhovel návrhu v plnom rozsahu". Obaja jeho klienti teda budú väzobne stíhaní z dôvodu možného ovplyvňovania svedkov a dôvodu možného pokračovania v trestnej činnosti.

Väzobne bude stíhaný aj bývalý riaditeľ protikorupčnej jednotky NAKA Róbert Krajmer. Médiá o tom informoval jeho obhajca Miroslav Zobok. Rozhodnutie taktiež nie je právoplatné.

"Sudca pre prípravné konanie rozhodol, že berie môjho klienta do väzby podľa ustanovenia paragrafu 71 odsek 1, písmeno b. a c. Trestného poriadku. Zjednodušene poviem, je to tzv. kolúzna a tzv. pokračovacia väzba. Neakceptoval návrh dozorového prokurátora na vzatie môjho klienta do väzby podľa ustanovenia paragrafu 71 odsek 1, písmeno a., čiže nevzhliadol v konaní ani v žiadnej konkrétnej skutočnosti, ktorá by mala existovať, obavu z toho, že by mal môj klient ujsť," objasnil obhajca.

Krajmer sa objavil vo Veľkej Mači v dome Jána Kuciaka krátko po tom, ako novinára s jeho snúbenicou našli mŕtveho.
Zobraziť galériu (10)
Krajmer sa objavil vo Veľkej Mači v dome Jána Kuciaka krátko po tom, ako novinára s jeho snúbenicou našli mŕtveho.  (Zdroj: TASR - Lukáš Grinaj)

Podľa jeho slov v sobotu (7.11.) pred sudcom ŠTS dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry argumentoval počas výsluchu tým, že obvinení mali informáciu o tom, že majú byť zadržaní, vopred. "Tak som včera v rámci výsluchu uviedol, že z toho vyplýva, že je rozptýlená obava z úteku a teda nie je daný dôvod útekovej väzby. Lebo ak mali obvinení takúto informáciu, tak im nič nebránilo, aby sa skryli alebo ušli atď. Každý zostal doma v domácom prostredí a pokorne vyčkal do príchodu polície,“ povedal Zobok.

Sudca vyhlásil rozhodnutie aj v prípade obvineného bývalého šéfa finančnej spravodajskej jednotky NAKA Mariána Zetochu. Rovnako poputuje do väzby. Správu potvrdil jeho obhajca Ľubomír Hlbočan.

"Nie je to rozhodnutie o vine, to je len zabezpečovacie opatrenie s tým, že mal som kopu ľudí, ktorí boli oslobodení a boli zobratí do väzby a potom im musel štát zaplatiť. Chcem povedať, že môj klient Marián Z. nebol vyšetrovateľom ani operatívcom. Nedochádzal do styku so žiadnymi vecami, ktoré sa týkajú takýchto živých vecí a aj z tohto dôvodu si myslím, že táto väzba je nadbytočná, ale spoločenská požiadavka je taká, aká je," uviedol na margo väzobného stíhania Mariána Zetochu Hlbočan.

Advokát zastupuje aj bývalého šéfa NAKA Petra Hraška. Ten nie je schopný výsluchu, podľa Hlbočana je v zlom psychickom stave. V sobotu sa podrobil lekárskemu ošetreniu.

"V prípade Petra H. sudca ma informoval, že zisťoval jeho zdravotný stav u ošetrujúcej lekárky telefonicky. Nie je spôsobilý vôbec výsluchu, nevníma a chcel som povedať, že niekto mi vravel, že vraj sa šíri po internete správa, že sa pokúsil o samovraždu, čo nie je pravda. On sa normálne psychicky zrútil s tým, že ide o vážnu zdravotnú poruchu," dodal k zdravotnému stavu bývalého šéfa NAKA Hlbočan.

Pôvodne bol výsluch Petra Hraška naplánovaný pred sudcom ŠTS v sobotu (7.11.). V nedeľu vo večerných hodinách napokon padlo rozhodnutie, že Hraško bude stíhaný väzobne. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Sudca rozhodol o vzatí obvineného P.H. do väzby. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Sudca o väzbe rozhodol na základe návrhu prokurátora bez výsluchu obvineného P.H., keďže zdravotný stav obvineného neumožňoval jeho výsluch. Rozhodnutie nie je právoplatné," objasnila.

Ivan Bobocký
Zobraziť galériu (10)
Ivan Bobocký  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Bývalého riaditeľa finančnej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka nebudú stíhať väzobne. Rovnako ani expríslušníka NAKA Ivana Bobockého, ktorý sa už k obvineniam priznal. V oboch prípadoch vzal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry svoj návrh na väzobné stíhanie späť.

 "Na základe včerajšieho výsluchu, ktorý dnes pokračoval, tak prokurátor voči Bernardovi S. vzal návrh na vzatie do väzby späť. Takže na základe tohto bol klient okamžite prepustený na slobodu. Je to podľa mňa veľmi dôležitý a pozitívny signál pre všetkých, ktorí momentálne možno sú v rovnakom rozpoložení ako on. Dôvodom je, že sa vysvetlili na včerajšom výsluchu dôvody, ktoré viedli prokurátora k podaniu návrhu na väzbu a samozrejme aj akt a miera spolupráce," uviedol pre médiá obhajca Slobodníka Peter Kubina.

Slobodník bol vypovedať na ÚŠP 29. októbra a začal s políciou spolupracovať. Následne v stredu (4.11.) podal na neho na ÚŠP trestné oznámenie bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.

Bernard Slobodník po prepustení.
Zobraziť galériu (10)
Bernard Slobodník po prepustení.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Prokurátor ÚŠP vylučuje politickú objednávku

Politickú objednávku v rámci akcie Očistec v nedeľu večer pred budovou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku absolútne vylúčil prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa.

Prokurátor ŠTS Ondrej Repa po vynesení rozsudkov v kauze Očistec (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

"Politickú objednávku musím absolútne vylúčiť. Aj v tomto prípade sa konalo ako v každom inom, len na základe získaných dôkazov a v súlade so zákonom. S tým sa v konečnom dôsledku stotožnil aj sudca pre prípravné konanie," povedal prokurátor ÚŠP.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku vzal zatiaľ do väzby päť z ôsmich obvinených osôb. "Sudca u štyroch obvinených skonštatoval dôvody väzby z tzv. kolúzneho a preventívneho dôvodu. U jednej osoby bol v súlade s návrhom prokurátora skonštatovaný dôvod kolúznej väzby. U dvoch obvinených osobách som po starostlivom uvážení všetkých okolností zobral návrh na vzatie do väzby späť a to z dôvodu ich aktuálneho postoja k trestnému stíhaniu. U jednej osoby nebolo stále rozhodnuté o návrhu na vzatie do väzby z objektívnych dôvodov," zosumarizoval prokurátor ÚŠP.

Dovedna je obvinených 13 osôb

Prokurátor ÚŠP podal návrh na väzobné stíhanie ôsmich osôb v sobotňajších skorých ranných hodinách. Obvinenie vyšetrovateľ NAKA vzniesol pre viaceré trestné činy, okrem iného pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, korupčné trestné činy a trestný čin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

 Martin Fleischer
Zobraziť galériu (10)
Martin Fleischer  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Dovedna je obvinených 13 osôb - medzi nimi aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, bývalý elitný policajt Pavol Vorobjov, nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a Milan Žáčik. Tí sú už dávnejšie stíhaní väzobne. Jednu osobu z policajného zaistenia prepustili. 

Sudca ŠTS rozhodoval od soboty od 12.00 hodiny o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry väzobne stíhať ôsmich bývalých policajných funkcionárov. Šesť z obvinených bude napokon stíhaných väzobne. Rozhodnutia nie sú právoplatné. O sťažnostiach obvinených a ich obhajcov bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Dvoch obvinených prepustil sudca na slobodu, keďže prokurátor ÚŠP vzal návrh na ich väzobné stíhanie späť. 

Viac o téme: RozhodnutieSudcaVäzbaOčistec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu