Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VIDEO V Poľsku zlikvidovali najväčšiu bombu z druhej svetovej vojny: Pozrite sa, ako vybuchla!

V Poľsku zneškodnili najväčšiu bombu druhej svetovej vojny.
V Poľsku zneškodnili najväčšiu bombu druhej svetovej vojny. (Zdroj: YouTube/ eswinoujscie)

VARŠAVA - V meste Świnoujście na severozápade Poľska včera pod vodou explodovala zrejme najväčšia bomba, ktorá v Európe zostala od čias druhej svetovej vojny. Podľa portálu onet.pl sa nikomu nič nestalo a zrejme nevznikli ani žiadne materiálne škody. Pyrotechnici pôvodne chceli britskú bombu  typu Tallboy  zlikvidovať metódou podzvukového spaľovania.

"Objekt možno uznať za zneškodnený, už nebude predstavovať nebezpečenstvo na plavebnej dráhe Štetín - Świnoujście," cituje onet.pl Grzegorza Lewandowského z jednotky pobrežnej ochrany. Niektorí obyvatelia Świnoujście uviedli, že výbuch zaznamenali: ľahko sa zatriasla zem a počuli silnú ranu. Teraz budú potápači prezerať to, čo z bomby zostalo.

Na viac ako päť ton vážiacu bombu sa prišlo vlani v septembri pri prehlbovaní kanálu medzi Świnoujście a Štetínom. Terčom Tallboye bol nemecký ťažký krížnik Lützow (pôvodne bojová loď Deutschland, než bola premenovaná a preklasifikovaná), ktorý britské bombardéry zasiahli v roku 1945. Jedna z bômb ale zjavne cieľ minula a zlyhali aj jej rozbušky.

Zneškodňovanie Tallboya začalo v pondelok a bolo pôvodne plánované na päť dní. Svoje domovy muselo kvôli tomu opustiť 750 ľudí bývajúcich v okolí 2,5 kilometra od bomby. Potom sa do práce pustili potápači, aby bombu očistili od nánosov na dne kanála.

Viac o téme: Druhá svetová vojnaPoľskoŚwinoujścieVýbuch. bomba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu