Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Nemecku zneškodňujú bomby z obdobia vojny: Evakuovali 8-tisíc ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GOTTINGEN - Viac ako 8000 obyvateľov stredonemeckého mesta Göttingen muselo v sobotu ráno opustiť svoje domovy, aby mohli experti nájsť a zneškodniť predpokladané štyri bomby z druhej svetovej vojny, nájdené pri stavebných prácach. Informovala o tom agentúra DPA.

Vzhľadom na to, že sa evakuácia koná v čase pandemického lockdownu, úrady dočasne zrušili pre postihnutých obyvateľov obmedzenia kontaktov zavedené s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu. Tých, ktorí sa nemohli ubytovať u príbuzných alebo priateľov, umiestnili do hotelov alebo evakuačných centier. Miestne úrady predpokladajú, že na stavenisku neďaleko hlavnej železničnej stanice v centre mesta sa nachádzajú štyri nevybuchnuté bomby z obdobia vojny. Operácia zameraná na ich zneškodnenie by mohla trvať až do nedeľňajšieho večera.

Na týchto prácach i evakuácii sa podieľa celkovo 1800 príslušníkov zásahových zložiek. Operácia ovplyvnila aj železničnú dopravu, keďže Göttingen leží na dôležitej severojužnej trati. Tamojšiu stanicu uzavreli a diaľkové vlaky počas dňa presmerovali. Nájdenie nevybuchnutých bômb z obdobia druhej svetovej vojny nie je pri stavebných prácach v Nemecku neobvyklé, pripomína DPA. Práve v Göttingene došlo pri takejto operácii v júni 2010 k tragédii, keď v centre mesta explodovala zneškodňovaná bomba. O život prišli traja členovia pyrotechnického tímu a šiesti ľudia utrpeli zranenia.

Viac o téme: BombaEvakuáciaZneškodnenieNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu