Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VIDEO COVID-19 vyhnal z vôd pri veľkomeste lode: Neuveriteľný pohľad na to, čo sa do nich vrátilo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/Reuters)

HONGKONG - Vo vodách medzi Hongkongom a Macaom sa preháňa výrazne viac delfínov, než sa do nich odvážilo predtým. Je to kvôli tomu, že pandémia ochorenia COVID-19 v tejto oblasti značne obmedzila lodnú dopravu, píše denník The Guardian.

Delfíny indočínske sa až doteraz oblasti radšej vyhýbali najmä kvôli množstvu rýchlych trajektov. Nový typ koronavírusu ale množstvo plavidiel nedobrovoľne ukotvil v prístavoch. Inokedy rušné vody sú tak pokojnejšie a rybám prívetivejšie. Od marca sa tam počet delfínov zvýšil o tridsať percent. 

VIDEO COVID-19 vyhnal z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Reuters)

Morské živočíchy si všimla vedkyňa Lindsay Porterová zo škótskej Univerzity v St. Andrews so svojím tímom, keď koncom februára, teda krátko po uzavretí hraníc medzi Hongkongom a Macaom kvôli pandémii, vykonávala v oblasti pravidelný prieskum. "Študujem tieto delfíny od roku 1993, ale doposiaľ som nevidela nič, čo by bolo podobné takej dramatickej zmene. Zmenila sa pritom jediná vec - prestalo tadiaľ preplávať dvesto trajektov," uviedla výskumníčka. 

VIDEO COVID-19 vyhnal z
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Reuters)

Populáciu vracajúcich sa delfínov preto začala podrobnejšie študovať. Z vizuálneho pozorovania zistila, že trávia omnoho viac času spoločenským životom. "Bláznia sa na hladine, je v tom veľa predohry, veľa sexu," poznamenala Porterová. Delfíny v okolí Hongkongu zvyčajne žijú na okraji, sú vystresované, len jedia a odpočívajú. Takže je skvelé, že sa opäť dokážu hrať. Porterová sa s kolegami a hongkongskou pobočkou Svetového fondu na ochranu prírody teraz usiluje o to, aby trajekty po návrate oblasť s delfínmi oboplávali.

Prirodzeným prostredím vzácnych delfínov indočínskych je ústie Perlovej rieky. WWF v Hongkongu ich počet odhaduje v celej delte na 2500. V oblasti Hongkongu ich vedci vlani napočítali ale len 52. Vo vodách rušného veľkomesta ich jednoznačne ubúda. Okrem iného práve kvôli lodnej doprave, nadmernému rybolovu a znečistenému životnému prostrediu.

Viac o téme: DelfínyHongkongKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu