Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

KORONAVÍRUS Počet úmrtí v Brazílii už presiahol hranicu 120-tisíc

Koronavírus v Brazílii Zobraziť galériu (2)
Koronavírus v Brazílii (Zdroj: SITA/AP Photo/Andre Penner, File)

BRAZÍLIA - Brazília šesť mesiacov po zaznamenaní svojho prvého prípadu nákazy novým koronavírusom prekročila 120.000 úmrtí v dôsledku ochorenia Covid-19. Vyplýva to zo sobotňajších údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré oznámilo smrť ďalších 758 pacientov za posledných 24 hodín. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Brazília je po Spojených štátoch druhou najzasiahnutejšou krajinou sveta, pokiaľ ide o počet úmrtí na koronavírus. USA v súčasnosti evidujú viac ako 182.000 mŕtvych. Juhoamerická krajina dosiaľ potvrdila 120.262 úmrtí na nový koronavírusom a 3.846.153 prípadov nákazy. Denné počty nových prípadov a úmrtí sa však v uplynulých týždňoch začali stabilizovať.

Pandémia sa v Brazílii stala aj politickou otázkou. Prezident Jair Bolsonaro zľahčuje závažnosť nového koronavírusu a útočí na guvernérov a starostov, ktorí zaviedli karanténne opatrenia, s argumentom, že ekonomické škody sú oveľa horšie než samotná choroba.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Krajne pravicový líder namiesto toho presadzuje liečivo hydroxychlorochín ako riešenie zdravotnej krízy - napriek štúdiám ukazujúcim, že je proti Covid-19 neúčinné. Bolsonaro v sobotu znova vyhlásil, že tento kontroverzný liek "zachránil tisíce životov obetí" v Brazílii. Podľa vlastných slov ho sám užíval, keď mu v júli diagnostikovali Covid-19.

Brazílsky prezident Jair Bolsonaro
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP/Eraldo Peres)

Nový koronavírusom sa medzičasom v Brazílii rozšíril na zraniteľnejšie demografické skupiny a do vnútrozemia krajiny. Mimoriadne tvrdo kríza zasiahla obyvateľov preplnených chudobných štvrtí a podobne postihuje aj domorodé skupiny v amazonskom pralese, píše AFP.

Viac o téme: ObetePandémiaŠtatistikyBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu