Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako to vyzerá v srdci jemenskej tragédie, porozpráva lekár bez hraníc Tomáš Šebek

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Tomáš Šebek)

Pomáhal pri živelnej katastrofe na Haiti, ocitol sa vo vojnovom konflikte v Afganistane, zažil náročné podmienky Južného Sudánu a jeho posledná misia ho zaniesla do Jemenu, kde už päť rokov zúri vojna. Český chirurg a lekár bez hraníc Tomáš Šebek v stredu 16. septembra v bratislavskom Ateliéri Babylon priblíži svoje zážitky a skúsenosti z miesta, ktoré bolo len pred pár rokmi turistickou destináciou.

“Kalašnikov je v Jemene niečo ako doplnok k oblečeniu,” hovorí oceňovaný lekár, ktorý pôsobí ako všeobecný chirurg v pražskej Nemocnici Na Františku.

Ako to vyzerá v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tomáš Šebek)

“Jemen sužuje vojnový konflikt od jari 2015. Stoja v ňom proti sebe dve strany a dvaja prezidenti, obaja si nárokujú vládu. Do toho je zainteresovaný aj rad okolitých veľkých štátov, a navyše tam operuje Al-Káida, takže v hre je veľa ambícií a napätia,” približuje Šebek, ktorý ako člen medzinárodnej organizácie Lekári bez hraníc pôsobil na Haiti, v Kundúze v Afganistane, v Agoku na pomedzí Sudánu a Južného Sudánu a naposledy v Jemene. Svoju skúsenosť z misií popísal v blogoch, ktoré vyšli aj knižne. “Mesto Sanaa v Jemene bolo nedávno turistickou destináciou, pripadáte si tam ako v európskej krajine, ale naokolo je vojna. Tam si uvedomíte, že stačí hrozne málo, aby sa to tu zvrtlo, a že my máme obrovské šťastie,” dodáva. Aj napriek každodennému hrmeniu streľby, všadeprítomnej hrozby cholery, operácii ťažko postrelených detí a nedostatku spánku sa Šebek na svojej jemenskej misii snažil pozorovať bežný život, ktorý sa skrýva pod vojnovým závojom.

Ako to vyzerá v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tomáš Šebek)

Návštevníkom počas svojej prednášky dovolí nahliadnuť do jemenskej nemocnice, spoznať lokálne podmienky aj organizáciu Lekári bez hraníc a dozvedieť sa z prvej ruky o mieste, kde sa odohráva v súčasnosti najväčšia humanitárna katastrofa na svete.  

16. 9. (streda)

Štart: 19:00 hod.

Miesto: Ateliér Babylon, Kolárska 3

Vstupenky: bit.ly/TomasSebek1609

Event: https://www.fb.com/events/493012641617371/

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu